Църквата Св. Николай в Созопол

03.05.2010
Църквата Св. Николай в Созопол

Уникалната атмосфера на Стария град в Созопол е нещо, което не може да се усети никъде другаде по света. Това не са само високопарни фрази и думи, а реален факт. Малките калдаръмени улички, по които се нижат една след друга старинни постройки от преди 2-3 века придават особен чар на Созопол. Този български черноморски град, разположен по южния бряг на Черно море се счита за най-стария морски град на България. Културата, духа и облика на Созопол са нещо, което е съхранявано векове наред благодарение на хилядолетната история на града, възникнал някъде около 5 век преди н.е.

Една от най-големите забележителности на Созопол е голямата мрежа от религиозни храмове, който внасят допълнително обаяние на домакина на ежегодния празник „Аполония”. От 7 септември 1974 г. Старият град на Созопол е обявен за музей, включен е в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство, както и в този на 100-те национални туристически обекта. Около 180 жилищни сгради от средата на 18 и началото на 19 в. оформят облика на резервата. Като типично българска, градена от камък и дърво, типичната созополската къща напомня на постройките от старопланинския и странджанския регион.

Църквите и параклисите в Созопол са десетки – всички до един носят духа на старото и впечатляват с уникалните си стенописи, икони и олтари. Сред най-големите храмове са “Св. Богородица”, издигната през 15 век. Тя е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. “Свети Кирил и Методий” е друга забележителна постройка. Този храм е еднокорабна едноапсидна постройка с полуцилиндрично засводяване, окончателно завършена през 1888 г. Най-голямата църква в Созопол е „Свети Георги” и е строена през първата четвърт на 19 век.

Наред с тези старинни постройки застава новоиздигнатата църква Свети Николай, чиято фасада се отличава с невероятна хармония и красота. Параклисът Свети Николай в Созопол е най-новата църква на територията на града. Строежът му започва през 2004 г., точно на Никулден, когато кметът на града Веска Караманова официално прави първата копка. Официалното започване на строителството на Свети Николай продължава с шествие в морето на 10 кораба и много рибарски лодки. По време на него стотици жители на Созопол се качиха на плавателните съдове, за да почетат покровителя на моряците и рибарите Свети Николай, хвърляйки венци и цветя в морските води.

Църквата Свети Николай е издигната с размери 4 на 4 метра, а пред него е изградена приятна площадка с чешма и пейки, където посетителите на храма могат да седнат и да се любуват на прекрасната му фасада. Средствата за построяването на храма Свети Николай са събрани благодарение на безвъзмездни дарения, а по време на тяхното набиране в Созопол е поставена специална касичка, където всеки родолюбив гражданин може да остави колкото иска. Издигането на параклиса Свети Николай става и с безвъзмездният труд на тукашни строителни работници.

Той ще бъде построен с доброволен труд, а необходимите средства за изграждането му ще се събират чрез дарения. За целта в града ще бъде поставена специална касичка. Автор на идейния проект на параклиса Свети Николай е художникът Иван Бахчеванов, а редседател на инициативния комитет за построяването на параклиса е кметът Караманова. С благородната инициатива се ангажираха и председателят на рибарското дружество в Созопол Тодор Андреев, председателят на църковното настоятелство на църквата „Св. Георги” Зосим Желев и др.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати