Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Немската катедрала

Немската катедрала

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Немската катедрала

Гендарменмаркт (Gendarmenmarkt) е едно от местата в немската столица Берлин, които оставят посетителите смаяни. На този красив площад, считан за един от най-величествените и впечатляващи в цяла Европа се намират три големи културни исторически забележителности на Германия – Концертния дом (Konzerthaus), Френската катедрала и Дойчер Дом (Deutscher Dom) или Немската катедрала. Днес конструирания през 17 век площад Гендарменмаркт е едно от спокойите и тихи места в немската столица. В центъра на площада е разположена статуята на Фридрих Шилер (Friedrich Schiller), известен немски поет.

Немската катедрала е една от двете бивши църкви на този известен площад. Тя е разположена в най-южната му част. Немската катедрала е впечатляваща барокова църква, издигната на петоъгълна основа, която се отличава с високия си купол. Реално Немската катедрала не е катедрала в същинския смисъл на думата.

Немската катедрала е проектирана от Мартин Грюнберг (Martin Grünberg) и построена през 1708 година от Джовани Симонети (Giovanni Simonetti). През 1785 година храмът е реконструиран по проект на Карл фон Гонтард (Carl von Gontard), които добавя икрасивата куполна кула.

Мястото, където е издигната първоначално Немската катедрала е на бившето т.нар. Швейцарско гробище, което бе предвидено за хугенотите, които идват в Берлин между 1698 и 1699 година от временните им убежища в Швейцария. Оригиналната постройка на Немската катедрала има петоъгълна форма полукръгли апсиди.

Интериорът се е характеризирал като типично протестански, комбинирайки олтар и амвон, разположени срещу източния централен стълб, противоположно на централния вход. Мажду 1780 и 1785 година Джордж Кристиан Ънгер (Georg Christian Unger) води проекта по реконструкцията на Немската църква, като добавя и източната куполна кула, която е по проект на Карл фон Гонтард (Carl von Gontard).

Deutscher Dom

Той взаимствал дизайна на куполната кула от френския храм Sainte-Geneviève, който понастоящем е превърнат в Пантеон. Дизайнерът спазва стриктно изискванията на архитектурния стил паладин. Планът бил площад Гендарменмаркт заедно с куполната кула до постройката на красивата Френска църква да прилича на Пиаца дел Поло (Piazza del Popolo) в Рим.

През 1943 година, по време на Втората световна война, Немската катедрала е тотално разрушена от въздушните бомбардировки. Грандиозната реконструкция на храма започва едва през 1977 година и приключва през 1988 година. Междувременно германското правителство придобива собствеността върху Немската катедрала . След това храмът е актуализиран, разграбен и повторно отворен през 1996 година като Бундестаг музей, в който може да се проследи немската парламентарна история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати