Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Калемегдан

Крепостта Калемегдан

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Kalemegdan

Крепостта Калемегдан (Kalemegdan Fortress) е другото име на Белградската крепост, която днес е основната историческа забележителност на територията на сръбската столица Белград. Изключително автентична, масивна и исторически наситена, Крепостта Калемегдан е турското наименование на тази сръбска крепост, както и на парка, в чиито граници попада замъкът. Самият той доминира над десния бряг на река Сава, точно там, където тя се влива в река Дунав.

Ако застанете на крепсотната стена може да се насладите на невероятни гледки към мястото, където двете реки се превръщат в една. Крепостта Калемегдан бе официално обявена за паметник на културата със изключително значение през 1979 година, като оттогава насам е под протекциите на Република Сърбия.

Етимологията на наименованието Калемегдан ни отвежда до турската дума Kalemeydan , която се превежда като „замък и площад”. Средновековният град Калемегдан с тогавашното му име се споменава за първи път от папа Йоан VIII в писмо до Борис I от 16 април 878 година. По-нататък Белград както и Крепостта Калемегдан става последователно част от Първата българска държава, Византия, Втората българска държава, Кралство Унгария и Османската империя.

Белградската крепост Калемегдан е издигната на своя хълм с основната функция да защитава средновековноте селище на мястото на днешен Белград. Няма конкретни данни кога точно са положени основите на Калемегдан, но се предполага, че крепостта е издигната веднага или непосредствено след основаване на средновековния град от княз Борис I. Конструкцията и архитектурния план на Калемегдан с нейната цитадела представляват постижение в дефанзивното средновековно строителство, което в онези векове е било доста трудно за превземане.

Крепостната стена обхваща античните укрепления на Сингидунум, като в хода на историята на няколко пъти е модернизирана и разширявана преди самото й завладяване от османските нашественици през 1521 година. Изцяло ззградена е от бял камък, Крепостта Калемегдан днес е известна и като Белградската крепост. Предполага се, че и самото име на Белград идва от тези светли каменни блокове, които са използвани при строителството на Калемегдан.

През Средновековието Калемегдан функционира като град-крепост от изключителна важност. Разположена точно в най- западната точка на Bългарската държава по онова време, Крепостта Калемегдан дължи своята основна роля на стратегическото си положение, коеот се оказва ключово за опазване цялостта на българските граници.

От високия хълм на замъка Калемегдан има добра видимост и възможност за контрол на Панонската низина и подхода от запад към Константинопол и Ориента по Виа Милитарис, който е древен път, построен от римляните, преминаващ през Белград, Ниш, София, Одрин и стигащ до Константинопол.

Крепостта Калемегдан

Днес Калемегдан е една от най-важните туристически забележителности за туристите в Сръбската столица. Замъкът е атрактивен и с часовниковата си кула, построена през 16 век. В непосредствена близост до крепостта, в рамките на парка Калемегдан може да посетите и зоологическа градина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати