Кукленският манастир е първата психиатрия в Европа

02.07.2014
Кукленският манастир е първата психиатрия в Европа

Живописният манастир Свети Свети Козма и Дамян, който се намира край Куклен, всъщност е бил първата психиатрия в Европа, твърдят историци и археолози. На територията на храма има чудодеен извор с лечебна вода, чиито свойства били открити още от траките.

През Средновековието около аязмото бил изграден православен храм, където водели психично болните, за да потърсят спасение за болежките и душите им. Там лудите били оковавани с вериги и оставяне да пренощуват в църквата, за да се освободят от владеещите ги демони.

Първите данни за манастира Свети Свети Козма и Дамян датират от XI век, когато обителта се споменава в документ за имотите на Бачковския манастир.

По време на владението на цар Иван Александър манастирът е бил превърнат в център на българската книжовност и култура. Той оцелява дори и по време на турското робство, защото в него са се лекували семействата на османските управници.

Най-ценната реликва в манастира е ръката на Свети Козма, която привлича хиляди богомолци от цялата страна. Кукленският манастир Свети Безсребреници Козма и Дамян е действащ женски метох.

Намира се на 2 километра от град Куклен, област Пловдив. Сградите и прилежащия терен, на един от най-старите православни храмове в България са основно ремонтирани преди няколко години.

Старата църква и иконописите са реставрирани. Изградена е и нова църква, в която вярващите могат да запалят свещички за здравето на близките си.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати