Великата китайска стена постепенно изчезва

01.07.2015

Едно от седемте чудеса на света – Великата китайска стена, постепенно изчезва. Заличаването на това чудо на инженерната мисъл и строителството се дължи на неблагоприятните климатични условия, но и на безразсъдни човешки дейности.

Китайската стена се смята за най-дългият и най-големият отбранителен военен обект в древността. Стената, построена по времето на династията Мин, е с дължина над 7 000 километра.

Великата китайска стена

Отделните части на структурата се простират от Шанхайгуан на източното крайбрежие до Дзяюгуан на ръба на пустинята Гоби. Въпреки внушителната си дължина, тя не се вижда от Космоса, както някои твърдят.

Според експерти близо 1900 километра от стената, строена в продължение на почти 4 века, са изчезнали. Една част от липсващите фрагменти са станали жертви на ерозията и напиращата растителност, както и на постоянното въздействие на вятъра и дъжда.

Особено пагубно въздействие върху Великата китайска стена обаче оказва туризма, както и недобросъвестните местни жители.

Често, за да запълнят семейния бюджет, бедните жители на селищата в близост до стената продават на туристите части от нея като сувенири.

Парчета, надписани с китайски йероглифи, откъртени от най-дългата структура в света, се търгуват срещу скромните 4.80 долара.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати