Леон

04.06.2013
Испанският град Леон

Испанският град Леон (Leon), в района на Кастилия и Леон, елегантно се е разположил по бреговете на река Бернеса. Той има древно минало и е съчетание от средновековен романтизъм и съвременна елегантност. Привлича от дълги години множество местни и чуждестранни туристи, тъй като притежава уникален чар и безброй забележителности и атракции, които няма да Ви оставят да скучаете.

Историята на Леон започва когато по тези места се изгражда военен лагер на римските легиони. През 7 и 8 в. става притежание на маврите, а през периода 910-1230 г. Леон става част от могъщото царство Леон. След продължителни арабски нападения той остава трайно към земите на Испания.

Леон се развива като търговски и икономически център в Северозападна Испания и се счита за нейно културно наследство. Разполага с множество музеи и църкви, на фона на които изпъква забележителната му катедрала.

Разходете се из Стария град на Леон. Някога той е бил ограден с крепостна стена, която частично може да бъде видяна и днес. Тук преобладават тесните улички, над които са накацали ниски сгради, напомнящи за средновековен град.

Основна забележителност в града е катедралата Санта Мария, датираща от 1301 г. Тя е построена на мястото на римски бани и няма как да не впечатли дори и тези от Вас, които не са вярващи. Тя е изключителен пример за испанската готика през Средновековието. Освен с внушителната си фасада, тя ще Ви порази и с изкусно декорирания си интериор, в който ще видите многобройни скулптури от древността.

Град Леон

Днес катедралата е заплашена от разруха, тъй като за изграждането й е използван главно песъчлив материал, характерен за изграждането на представителните постройки преди повече от 7 века. Много архитекти се опитват да намерят начин да бъде спасен символа на града. Сериозна опасност обаче все още не съществува и катедралата е отворена за посетители.

Сред останалите исторически забележителности на града се откроява църквата Сан Марсело в района на Санто Доминго и Каса де Ботинес - псевдо средновековен замък, построен от великолепния архитект Антонио Гауди. От векове е известен и градския площад Плаза Мажор, на който се провежда борба с бикове, а през уикендите голям пазар.

Празниците са особено почитани в този испански град. Интерес предизвиква лятното слънцестоене, на което местните жители запалват множество огньове, които обагрят Леон в златист цвят. В началото на октомври се чества и денят на града, на който се провеждат възстановки, показващи различни исторически събития, свързани с живота в Леон.

Можете да посетите град Леон по всяко време на годината, защото тук царува мекия средиземноморски климат. Лятото е горещо и влажно, а зимата е сравнително топла. Благодарение на местоположението на Леон в подножието на планините, жеги тук почти не се усещат и средните температури през периода от май до септември са около 25 градуса.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христо Момчилов
Христо Момчилов
19.03.2014 10:34
Бях в Леон през есента на 2013 година.Прекрасен град и чудесни хора!Част от мен остана в Леон...
0
0