Кратера Вредефорд

02.09.2013
Кратера Вредефорд

Южна Африка е разделена на провинции, криещи различно очарование и уникален свят. Разнообразието от природни, културни и градски забележителности, паркове с диви животни, спортни съоръжения и винени маршрути е изключително голямо. Най–големият и най–старият кратер, откриван някога, се намира именно в тази африканска държава. Носи името Вредефорт (Vredefort) и от векове е сред най-значимите забележителности на Южна Африка.

Кратерът Вредефорт е резултат от голям метеорит, за който се предполага, че се е разбил в Земята преди около два милиарда години, унищожавайки почти целия живот на планетата. Смята се, че метеоритът е бил с диаметър 10 км., което е доста повече от размера на планината Тейбъл Маунтин в Южна Африка.

Изтласкал е около 70 куб. км. скали, оставяйки кратер с диаметър от почти 300 км. Съставен е от верига хълмове, наречени хълмовете Вредефорт, които са останки от него. Възвишенията, създадени от метеорита, днес са покрити със столетни седименти и целият район е вклчюен през 2005 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

При падането на метеорита се е освободила такава енергия, която е причинила опустошителни глобални промени. Според някои учени това събитие е довело и до основните еволюционни процеси, но това все още не е доказано.

Кратерът Вредефорт отговаря на всички критерии, определени от ЮНЕСКО за вписване като част от световното културно наследство. Той има изключително значение от научна гледна точка и е забележително доказателство за важен момент в геоложката история на Земята.

Кратерът Вредефорт е разположен на около 100 км. югозападно от Йоханесбург. Макар че е със завидна възраст, той е открит едва през 1937 г. Оттогава до днес мястото е проучено цялостно от различни учени от цял ​​свят. Атмосферните условия са си казали думата, но и днес може да се види забележителна част от него.

Районът около кратера Вредефорт има не само научна стойност. Притежава изключително живописна красота, която го е превърнала в идеална туристическа дестинация. Тази фино балансирана екосистема е съставена от открити равнини, планини и долове, разполагфащи с богата флора и фауна. Учените са категоризирали над 100 растителни видове, от които най-известни са маслиновете дръвчета, често достигащи рекордни размери.

Няколко собственици на земя в региона са се обединили, образувайки Dome Vredefort Conservancy. Тази служба, чиято цел е опазването на земите около кратера Вредефорт, предлага приключениски туризъм и настаняване в хотели или обекти за обществено хранене. Има много туроператори, с които можете да се свържете и да решите по какъв начин искате да разгледате тази забележителност. Предлагат се велосипеди и коли под наем, както и необходимото за катерачите оборудване.

Ако сте решили да посетите Вредефорт е добре да се разходите и до Националния парк на платото Голдън гейт, който се намира в южна посока. Там ще можете да видите внушителни образувания от пясъчник, сред които най-забележителни са колоните Сентинел, явяващи се най-северната точка на Драконовите планини.

Можете да посетите Южна Африка и нейните красоти по всяко време на годината, но избягвайте най-горещите месеци, тъй като тогава разходките из тази тайнствена държава няма да са особено приятни.

Снимка: travel-visit-places.com

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати