Крепостта Ажлоун

12.11.2010

Йорданците са изключително горди с две от своите забележителности. Едната е природна и се отнася до областта с борови гори Ajloun-Dibbine, а другата е въплъщение на гения на арабската инженерна и архитектуран мисъл през Средновековието, която намира отражение във внушителната крепост Ажлон (Fortress Ajloun).

Крепостта Ажлоун доминира над едноименния йордански град от своя хълм, носещ името Джабал Ауф (Jabal Auf). Замъкът Ажлоун дълго време е известен с името Rabadi заради фамилията, която обитава този ислямски дворец в Северна Йордания.

Крепостта Ажлоун

Крепостта Ажлоун стои на около 80 километра на север от столицата на Йордания – Аман. Средновековното укрепление на върха на Ажлоун е издигнато на високия хълм още през 1184 година от един от саладинските генерали. Главната цел на крепостта била да контролира желязната мина в Ажлоун, както и да предпазва от набезите на франките по онова време.

Възвишението, на което е издигната крепостта е стратегически избрано – върху него замъкът доминира над трите главни пътя, които водят към долината на река Йордан, благодарение на което може да оказва контрол и защита на търговските маршрути между Йордания и Сирия.

Замъкът Ажлоун се превръща и в един от най-големите кошмари на кръстоносците. Рицарите прекарват десетилетия наред в неуспешни опити да подчинят крепостта и така и не успяват.

През 1214-1215 година замъкът Ажлоун претърпява разширения на конструкцията по време на властването на Aybak bin Abdullah. След средата на 13 век, през 1260 година обаче крепостта е превзета от монголите, но малко по-късно е реабилитирана от египетските мамлуки (Mamluks).

След този момент крепостта Ажлоун вече не е било необходимо да функционира като военнен форт и започва да се използва като административен център, отговарящ пред Дамаск.

Замъкът Ажлоун е един от най-добрите примери за арабска и ислямска средновековна архитектура. Той е изграден като правоъгълник с четири квадратни кули и един вход от южната страна, доминиращ над широкия участък откъм север на долината на река Йордан. Един любопитен факт е, че на някои от каменните блокови, от които е изграден манастира има издълбани кръстове.

Една история, битуваща от 13 век разказва, че някога на мястото на крепостта е имало манастир, в който живеел монаха Ажлоун. След като манастирът се саморазрушил под влияние на времето, новоиздигнатият замък заел неговото място, както и името му.

Местността на Крепостта Ажлоун е изключително красива и природно разнообразна. За да стигнете до замъка ще ви се наложи да преминете през приятни маслинови и борови горички, мелници, китни села, както и хълмисти възвишения на Северен Йордан.

Препоръчително е да си носите бинокъл, защото той ще ви позволи да видите по-широк диапазон от гледки, както от хълма на крепостта Ажлоун, така и от нивото на долината. Съвсем близо е и Резерватът Ажлоун, който обхваща площ от 13 кв. километра и също не е за подминаване.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати