Крепостта Хуасеонг

05.01.2011
Крепостта Хуасеонг

Крепостта Хуасеонг (Hwaseong Fortress), наричана още Брилянтния замък е една от вълнуващите старини на Южна Корея. Тя се намира в Сувон (Suwon), на около 30 км от Сеул. Хуасеонг представлява голям дворцов комплекс, заемащ значителна част от центъра на Сувон.

В комплекса влиза и замъка Хаенггунг (Haenggung), а цялата крепост Хуасеонг е включена в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство през 1996 година.

Хуасеонг е отличителна от останалите корейски постройки предимно с архитектурното си съчетание от европейски и азиатски стилове. Тя е построена през 18 век, като е започната през крепостта започва през 1794 г. и завършена през 1796.

Брилянтната крепост е издигната от Крал Jeongjo в знак на почит към баща му Jangheonseja, който бил принуден да се самоубие пред съперника си - крал Yeongjo. Jeongjo нарежда издигането на Хуасеонг, за да съхранява мощите на своя баща в него, но също така и за да се сложи началото на нов град, който да доминира със собствена икономическа мощ.

Крепостта има четири главни портала: "Hwaseomun" (западната порта), "Janganmun" (северен портал), "Paldalmun" (южна порта) и Changnyongmun (източната врата). Северният и Южният портал на крепостта са по-големи от другите два и по архитектурен стил напомнят на Намдаемун (Namdaemun) в Сеул по архитектура на покрива и по каменната и дървената изработка.

Южната врата е била опожарена по време на Войната в Корея, но е реставрирана през 1975 година. За разлика от нея Северната врата е устояла на препятствията на времето и днес е една от оригиналните части на крепостта. Двата по-големи портала са съпроводени от внушителни дървени павилиони на два етажа, докато по-малките врати – източната и западната, са съпроводено от едноетажни павилиони.

Оградните стени на крепостта Хуасеонг достигат дължина от 5, 74 км и височина 4-6 метра, като някога са обграждали площ от 1, 3 кв.км земя. Днес стената е разрушена в някои части, но все пак ¾ от нея може да бъде обходена пеша.

Крепостта Хуасеонг

Цялата крепост някога е била снабдена с 48 съоражения, които не са успели да се запазят до днес в пълен брой. Хуасеонг разполага с шлюз, четири тайни врати, четири охранителни платформи, две наблюдателни кули, два командни поста, две платформи за стрелц, пет бастиона за огнестрелно нападение и защита, четири ъглови кули (+ пет други кули), сигналната кула и девет бастиона.

Построяването на крепостта Хуасеонг коства изключително много човешки труд, паричен капитал и дори продоволствен материал. За издигането на дворцовия комплекс са изразходвани 870 000 няанга (Nyang) (паричната единица тогава), както и 1 500 чувала с ориз, които били за заплащане на строителните работници.

Работата по възстановяването на крепостта Хуасеонг започва през 1964 година и продължава дори и днес. Брилянтният замък е отворен за обществени посещения срещу входна такса, като почивният ден е единствено в понеделник.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати