Двореца Потала

29.11.2012
Потала

Дворецът Потала (Potala Palace) се намира в Тибетския (Tibet) автомомен регион в Китай, известен като Лхаса (Lhasa). Според исторически сведения дворецът е изграден през 637 година. Дворецът носи името Потала заради връх Поталака (Potalaka). Векове наред дворецът Потала е служел като резиденция на Далай Лама (Dalai Lama). През 1959 година последният Далай Лама, четиринадесети по ред, се преместил заедно с антуража си в Индия.

Дворецът Потала е признат за най-високият старинен замък в целия свят. Той е разположен на височина от над 3700 метра. Свещеното място привлича хиляди туристи и поклонници, които пристигат тук от различни кътчета на света.

Дворецът Потала е висок 170 метра. Той е признат за най-голямата монументална сграда в цял Тибет. Според древни предания е имало свещена пещера, която е била обитавана от бодхисатва Авалокитешвара (Avalokitesvara), който според обитателите на Тибет е представен на земята от Далай Лама. Монаси от Тибет търсят новия Далай Лама, след като почине последният, и по специални признаци откриват кой е прероденият бодхисатва Авалокитешвара.

През седми век пещерата, обитавана от Авалокитешвара, била използвана като място за медитация за представители на аристокрацията и най-вече за китайския император. През тридесетте години на седми век бил построен дворецът Потала, който запазил първоначалния си вид чак до седемнадесети век.

Дворецът Потала в Лхаса

През седемнадесети век тогавашният Далай Лама е разпоредил да се преустрои дворецът във вида, в който е познат на туристите сега. Строежът на новия дворец Потала започнал през 1645 година и през 1648 година бил окончателно завършен Белият дворец Потала. През 1694 година бил завършен и Червеният дворец Потала. Само за строежа на Червения дворец Потала били ангажирани над седем хиляди работника и над хиляда художници, които го превърнали в произведение на изкуството.

През 1922 година тринадесетият по ред Далай Лама направил ремонт на по-голямата част от параклисите и залите на Белия дворец Потала и реставрирал успешно Червения дворец.

Дворецът Потала

За цялата си история дворецът Потала е бил повреден само един-единствен път – това се случило по време на Тибетското въстание срещу китайските нашественици през 1959 година.

Дворецът Потала е получил наименованието си през единадесети век. Дворецът Потала се разполага на площ от над триста хиляди квадратни метра.

Преди Далай Лама да се премести в Индия, дворецът Потала бил мястото, където се помещавало правителството на Тибет и са се провеждали всички официални церемонии. В двореца Потала се е намирало специално училище за обучение на администратори и монаси. В пределите на Белия дворец се намират малки параклиси от седми век, които се смятат за свещени. Тук се намира и статуята на Потала, която е покрита със злато и е инкрустирана със скъпоценни камъни.

По време на посещението в двореца Потала туристите трябва да се съобразяват с някои табута. Забранени са шапките и слънчевите очила, пушенето в залите и снимането на интериора на двореца. Забранено е също така да се стъпва върху праговете на вратите.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати