Крепостта Гуаита

18.01.2011
Guaita

Замъкът Гуаита (Guaita Fortress) се извисява величествено над едноименната столица на Сан Марино. Тази крепост представлява една от трите кули, които обграждат от високо града и дават облик на историческото минало на Сан Марино. Другите две кули-крепости, които са построени след Гуаита са Де Ла Фрата и кулата Монтале.

Крепостта Гуаита е най-старата от трите кули, издигнати на грандиозния връх Монте Титано. Имайки предвид, че вече около 10 столетия се извисява на палнинския хълм не е странно, че тя е и най-популярната сред трите кули, а съответно и доста популярна туристическа аатракция.

Крепостта Гуаита е построена през 11 век и служи известно време като затвор. Като национален символ и гордост на народа на Сан Марино Гуаита , заедно с другите две крепости е изобразена на националното знаме и герба на страната.

Трите замъка, които ограждат столицата са известни още и с атрактивното си наименование „Торта от три кули”. Тази забавна препратка към сладкиша идва от това, че Гуаита , Де Ла Фрата и кулата Монтале наподобяват с разположението си на хълма торта от три пласта, покрита с шоколад. Жителите на Сан Марино определено имат развинтена фантазия.

Guaita Castle

В Сан Марино още може да видите т.нар Донжон, който е издигнат през Средновековието. Тази постройка е доста атрактивна с петоъгълната си форма и основи. Древната кула е основно реставрирана през 15 век и оттогава си остава почти непроменена в архитектурно отношение. През 16 век пък към Донжона е поставен и закаленият й покрив.

В замъка Гуаита има и доста помещения или по-скоро тъмници, в които са намерили смъртта си страшно много хора през онези тъмни времена. Днес затворите на Гуаита са една от основните атракции в крепостта.

4.3
Общо 8 гласували
5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати