Манастира Ахпат

18.09.2013
Ахпат, Армения

Манастирът Ахпат (Haghpat) се намира в близост до едноименното арменско село. Близо до манастира Ахпат се намира манастирът Санаин (Sanahin). Манастирът Ахпат е бил построен през десети век – по същото време, по което и манастирът Санаин, и дори се смята, че по двата манастира са работили едни и същи екипи от строители. Това личи и по еднаквите детайли на двата манастира.Манастирът Ахпат е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Манастирският комплекс Ахпат е бил известен през средните векове с това, че в него са се изучавали различни хуманитарни науки – както е било и в близкия манастир Санаин.

В манастира Ахпат монасите са се занимавали усилено с преписване на различни ценни книги. Според легендите в манастира е живеел дълго време свети Ованес, който е бил толкова погълнат от четенето на древни книги, че дори е забравял да се храни с дни.

Манастирът в Ахпат

Смята се, че манастирът Ахпат е бил основан от арменския светец Нишан. Манастирът Ахпат се намира в близост до река Дебед.

Ахпат, който привлича голямо количество туристи от цял свят, е действащ манастир. Архитектурата на манастира е асиметрична. Манастирът Ахпат се намира върху малко плато, което е заобиколено от различни по големина каньони.

През средните векове манастирът е бил един от известните духовни и културни центрове в Армения. Манастирът е имал обширни земи, които са се обработвали от монасите и от техни помощници.

Тленни останки на някои от членовете на царското семейство са били пренесени от съседния манастир Санаин в манастира Ахпат. През дванадесети век манастирът е бил разграбен и частично разрушен.

След това е бил възстановен и в него са живеели известно време различни известни културни деятели. Манастирът станал известен със своите майстори на създаването на миниатюри. През тринадесети век в манастира е била създадена миниатюрата Ахпатско евангелие, която е смятана за истински шедьовър.

Манастирът в Ахпат, Армения

В началото на двадесети век манастир Ахпат е бил лишен от голяма част от земите си и постепенно е изгубил значението си и дори се е стигнало до там, че той е бил изоставен от монасите. След това отново е станал действащ манастир.

Камбанарията на манастира Ахпат е издигната през тринадесети век. Тя е на три етажа. В манастира се издига църквата на Знамението, която е построена през десети век. Това е най-старата постройка на манастира, като арменското й име е Сурб Ншан. По стените са се запазили фрагменти от красивите стенописи.

В църквата се издигат скулптури на царе, които държат в ръцете си макет на храма. През тринадесети век около манастира Ахпат са се издигнали стени с кули. В манастира се намира църквата Сурб Аствацацин (Surb Astvatztzin), известна и като Хатунашен, която е построена през 1025 година.

В манастира Ахпат се намира библиотека, която е била построена през единадесети век, която през тринадесети век е била разширена. Манастирът Ахпат разполага и с огромна зала за хранене, която е с два осемъгълни свода с куполи.

3.4
Общо гласували: 7
5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати