Бенедиктински манастир в Мюстаир

23.09.2013
Бенедиктински Манастир, Мюстаир

В покрайнините на малкото швейцарско село Мюстаир се намира един изключителен манастир, известен като Абатството на Св. Йоан (The Benedictine Convent of St. John at Müstair).

От 1983 г. той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство най-вече заради добре запазеното изкуство, завещано от ерата на каролингите. Този древен бенедиктински манастир се е превърнал в една от най-посещаваните забележителности в района и се радва на жив интерес от страна на туристите.

Бенедиктинският манастир Св. Йоан се намира в кантон Граубюнден, в долина, разположена недалеч от границата с Италия. Предполага се, че абатството е създадено в края на 8 в. по заповед на Карл Велики. В началото на 9 в. тук е направена поредица от стенописи, които са изключително ценени от историците.

За манастир се споменава за първи път през 1163 г. През 11 и 12 в. сградата е доста разширена и са добавени нови фрески и картини по стените й. Това, което е изненадващо и което допринася за популярността на манастира е че тези древни изображения на изкуството са открити едва през 20 в.

През по-късните векове се правят няколко ремонта и към манастира са добавени доста готически елементи, а старинните картини са покрити с кал. По-голяма част от тях са открити през периода 1908-1909, когато е премахнат готическия таван, а през 1947-1951 г. при премахване на замазката по стените са открити и останалите изображения.

Бенедиктински Манастир

Днес Бенедиктинския манастир в Мюстаир е девически и ще сте приятно изненадани от дружелюбните монахини, които ще Ви посрещнат и ще Ви разкажат интересни истории за неговото минало. Църквата към манастира е място за поклонение на местните жители, но често ще се натъкнете и на група туристи, дошли на културна разходка из швейцарските Алпи.

Църквата наистина си струва да бъде посетена. Макар и скромна на вид в нея ще можете да видите изумителен спектър от важни стенописи от периода на каролингите и от романския период (1150-1170).

Особено ценени от ЮНЕСКО са картините, останали от каролингите. Те изобразяват сцени от Стария и Новия завет и са направени в червени и кафяви цветове, сред които ясно се долавя охра. Те са важни за разбирането на развитието на определени теми в християнското изкуство, особено на Страшния съд.

Задължително посетете резиденцията на епископ Норберт, която се намира в северозападната част на комплекса. Тя е богато украсена със стенописи и притежава уникална циментова замазка, датираща от далечния 11 в.

Интерес представлява и високата кула, издигаща се до църквата. В нея някога е живял игуменката и нейните оригинални мебели могат да бъдат видени и днес.

Тъй като Бенедиктинския манастир в Мюстаир се издържа почти изцяло от собствени средства, монахините са намерили начин да подпомагат поддръжката му. Има скромен, но интересен музей, в който срещу входна такса, ще можете да научите допълнителни факти за откриването на ценните стенописи и за историята на самото абатство.

Можете да посетите и магазина за подаръци, управляван от манастира, в който ще видите красиви сувенири, които ще са прекрасен подарък за приятелите и близките Ви.

4
Общо гласували: 4
5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати