Езеро Уинипег

13.02.2013

Езеро Уинипег (Lake Winnipeg) се намира в южната част на провинция Манитоба, Канада. То е най-голямото езеро в провинция Манитоба и е 11-тото по големина пресноводно езеро в света. С обща площ от 24 387 кв. км. то е и петото по големина в Канада. Дължината му е 416 км., а максималната ширина, която достига в северната си част, е 100 км.

Езеро Уинипег

Територията на днешна Манитоба и на град Уинипег, който е на 57 км. от езерото, се е използвала от индианците още преди повече от 6000 години. Откриването на езеро Уинипег е свързано с траперите от търговското дружество "Хъдсънс Бей".

През 1670 г. двама френски търговци и няколко англичани, техни съдружници, създават търговското дружество "Хъдсънс Бей", за да добиват в Канада боброва кожа и да я изнасят в Европа. Както личи и от множеството запазили се търговски депа и фабрики, през следващите два века дружеството се разраства и се превръща в едър земевладелец и фирма, която трупа влияние и могъщество.

Още в началото на създаването си обаче през 1690 г. служител на тази компания, английският трапер Хенри Келси (1667-1724), който се изкачвал по река Нелсън с група индианци, открива северния бряг на езерото. Не дава ново английско име на своето откритие и продължава да го нарича Уинипег, което идва от индианското племе крий и означава "мътна, тъмна вода". 43 години по-късно е открита и южната част на езерото от френския трапер Кристоф Дюфро дьо ла Жемереи.

В езеро Уинипег се вливат няколко големи реки, но изтича само една – река Нелсън.

През зимата водите на езерото замръзват и се размразяват чак през април или май. То е важен източник не само за прехраната на местното население, но и главен център за промишлен улов на риба.

Уинипег, Канада

Езеро Уинипег е относително плитко, средната му дълбочина е 12 метра. В югозападната и западната му част са разположени повечето от по-големите заливи, острови и полуострови, а на източните брегове се намират множество вековни девствени гори. Пясъчните плажове и множеството пещери около езерото са почти непокътнати от човешка ръка.

Езерото е разположено в затънтената, почти безлюдна канадска пустош (с изключение на южното и югозападното крайбрежие) и се смята, че скоро ще влезе в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Днес езеро Уинипег се използва както за отдих, така и като отправна точка към интересните места, през които някога са минавали траперите от "Хъдсънс Бей". Можете да посетите Галерията на дружеството в Музея на Манитоба или да разгледате архива му в Уинипег.

Добра отправна точка за едно интересно пътешествие е живописният стар град Уинипег, където през 1812 г. "Хъдсънс Бей" изгражда депо-Форт Дъглас. Дружеството взима на работа мнозина ловци от индианското племе крий и трапери. В Норуей Хаус, затънтено селище северно от езеро Уинипег, можете да видите как е живяло коренното население, участвало в търговията с кожи.

Можете да посетите Сводестия склад и да се разходите с някое от големите дървени корабчета, с каквито навремето са прекарвали по река Хейс кожите. Ще опознаете бита на хората от търговското дружество в дивата пустош, ще минете през девствени гори и ще видите някогашните колиби на траперите и развалините от складовете.

Като планирате пътешествието си до езеро Уинипег и околностите му, трябва да знаете, че в тази част на Канада е много по-студено, с температури под минус 20 градуса по Целзий. За предпочитане е да поемете на такова пътуване през по-топлите летни месеци.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати