Голдън Гейт Бридж

12.04.2011
Голдън Гейт Бридж в Сан Франциско

Голдън Гейт Бридж (Golden Gate Bridge) е ненадминато за времето си творение на инженерния гении и не случайно е считан за едно от чудесата на света, сътворени от човешка ръка. Според изданието „Форбс Травелър“ мостът Голдън Гейт наистина заслужава първото място в света сред най-величествените мостове, като задминава шедьоври като Тауър Бридж и Лондон Бридж в английската столица.

Голдън Гейт или в превод мостът Златна порта е от типа висящ мост, който свързва северната част на полуострова Сан Франциско с окръг Мерин (Marin County). Грандиозната структура е изградена над пролива Голдън Гейт, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Непосредствено след северния край на Голдън Гейт Бридж се намира Саусалито (Sausalito), който е известен туристически център и е част от т.нар. Голдън Гейт зона за отдих. Преди изграждането на моста градчето е било крайна гара на много железопътни маршрути и фериботни превози. Макар и наличието на моста, все още доста хора предпочитат ферибота като превоз.

Самата предистория на построяването на съоръжението е съпроводена с доста перипетии. Съдържателите на корабите и фериботите били тотално против, защото мостът щял да попречи на корабоплаването. От друга страна гилдията на набиращата скорост индустрия на производството на автомобили застанали твърдо зад построяването на Голдън Гейт, защото за тях това означавало повече работа, съответно повече пари.

Голдън Гейт Бридж

Преди изграждането на моста да започне, единственият маршрут от Сан Франциско до днешния Марин Каунти е с лодка през една точка от залива. Хората искали да се построи мост, което според експертите е близко до невъзможното заради дълбочината от 150 м. в средата на протока и силните ветрове. През 1916 г. един студент публикува статия, в която представя предложение за построяването на бъдещия Голдън Гейт. На базата на проекта градският архитект изчислява, че за построяването му ще са нужни около 100 млн. щатски долара.

На 28 юни 1921 г. един млад инженер изпраща своя проект за съоръжение, състоящо се от две масивни конзоли от двете страни на пролива, свързани с един централен окачен сегмент, а разходите за построяването му възлизат на 27 млн. щатски долара. С известни условности и промени властите одобряват вариант е висящ мост, проектиран от Джоузеф Штраус (Joseph Strauss). Строежът започва на 5 януари 1933 г. - повече от десет години от публикуването на първоначалните планове за моста.

Golden Gate Bridge

Голдън Гейт бридж е завършен на 27 май 1937 г. с шумни празненства, които продължават една седмица. Първия ден от пускането му в експлоатация по него минават над 200 хил. пешеходци. Колите и товарните автомобили са пуснати на следващия ден. Днес преминаването в едната посока по Голдън гейт струва около 5 долара.

След окончателното си завършване Голдън Гейт се превръща в моста с най-голям отвор в света – цели 1280 метра. Изместен е от призовото място след построяването на Веразено Нероуз (Verrazano-Narrows Bridge) в Ню Йорк през 1964 г. Подпорните му кули са с височина над 746 фута, а целия мост е в характерен оранжев цвят. Така корабите, минаващи през Сан Франциско, известен като мъгливия град, лесно се ориентират по структурата. Местният архитект Irving Morrow е направил цялостния дизайн на кулите на моста, схемата за осветяването му и декоративните елементи - улични лампи, перила и пешеходни алеи. Известният оранжев (International Orange) цвят е използван първоначално като корозионна защита на моста.

Интересен факт е, че 10 седмици след пускането на моста в експлоатация, става първото самоубийство от него. От там насетне вълната на „желаещи” да се хвърлят от моста расте главоломно. Регистрирани са около 1218 смъртни случая на хвърлили се от Голдън Гейт Бридж хора. Разрешената скорост по моста е 72 км / ч. Съоръжението има 2 кули по-високи от Паметника на Вашингтон (Washington Monument). Според някои дължината на въжетата на Голдън Гейт Бридж могат да обходят екватора на земята. Мостът е дълъг около 2 км, а разстоянието от водата под него до най-горната точка на едната кула е 230 м.

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати