Мисията Аламо

08.10.2011
Мисията Аламо в Сан Антонио

Мисията Аламо в Сан Антонио (Alamo Mission in San Antonio) първоначално е била известна не с това име, а с името Мисията Сан Антонио де Валеро (Mission San Antonio de Valero).

Това е бивша мисия на католиците, която в момента е превърната в музей и се намира в щата Тексас. Сградите са били построени през осемнадесети век от испанците с образователна цел – там е трябвало да бъдат обучавани индианците, които са приели християнството. По онова време испанците основали много мисии в южната част на Тексас.

Мисията е била кръстена на свети Антоний и на вицекраля на нова Испания – Балтазар де Сунига и Гумван Сотомайор и Сармиенто, маркиз Валеро (Baltasar de Zuniga y Guzman Sotomayor y Sarmiento, Marquess of Valero).

Мисията се превърнала за няколко години в голям комплекс, който се разпростирал на територия от над един хектар. Имало голяма сграда за свещенниците и тухлени бараки за индианците от мисията, бил изграден и цех за производство на платове. В мисията живеели над триста индианци, които приели Христовата вяра. Те се хранели благодарение на над три хиляди крави и овце, а също така и огромни площи, засадени със зърно и зеленчуци. За да изработват платове, индианците отглеждали големи количества памук.

Особено красив бил параклисът на мисията, който трябвало да бъде триетажен, но третият етаж така и не бил завършен. Параклисът следвал формата на класически кръст. Тъй като параклисът останал дори без купол, в него най-вероятно не са отслужвани църковни служби. Параклисът бил богато украсен със статуи на светци.

Мисията служела за идеална отбрана на жителите й и когато през 1745 година над триста апачи нападнали мисията, стотина индианци, които били в мисията, успели да удържат нападението. През 1758 година мисията била обградена с крепостни стени, високи по два метра и четиридесет сантиметра, с дебелина шестдесет сантиметра. През 1762 година за допълнителна защита при главната порта била издигната кула с три оръдия. След това било добавено още едно оръдие към арсенала на мисията.

Обитателите на мисията намалявали и през 1777 година там живеели само четиридесет и четири човека. През 1793 година зад крепостните стени живеели само дванадесет индианци.

През 1803 година, десет години след като била изоставена, мисията се превърнала в щаб на рота на мексиканската армия и вероятно тогава е била наречена Аламо.

Мисията Аламо

През 1835 година малка група тексаски войници били изпратени в мисията, която била оградена с крепостна стена. Висшето военно командване заповядало на полковник Джеймс Бауи (James Bowie) да разрушат крепостта, но той се опълчил на неразумната според него заповед и точно обратното – започнал да укрепва крепостните стени и сградите. На 23 февруари армията на мексиканския генерал Антонио Лопес де Санта Ана (Antonio Lopez de Santa Anna) стартирала обсадата на мисията Аламо. Тази обсада приключила на шести март с внезапна атака, при която били убити абсолютно всички войници в крепостта.

След като Тексаската революция окончателно приключила, мексиканците разрушили голяма част от сградите на мисията Аламо. Цели пет години след това тексаски и мексикански войници използвали мисията Аламо като своя база, но след това тя била напълно изоставена. Параклисът на мисията бил продаден на щата Тексас, но не били взети никакви мерки за възстановяването нито на параклиса, нито на разрушените сгради или на крепостните стени. Голяма част от сградите били продадени на търговска фирма, която ги използвала като склад за стоките си.

Едва през 1912 година започват възстановителните работи в мисията, за да й бъде върнат първоначалният автентичен вид. Днес мисията Аламо е посещавана от огромно количество туристи всяка година, а параклисът се смята за символ на свободата на Тексас.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати