Мисията Долорес

14.02.2012

Мисията Долорес (Mission Dolores) се намира в Сан Франциско. Тя е по-известна като Мисията Долорес, но истинското й име е Мисията на Свети Франциск Азиски (Mission San Francisco de Asis). Тя е най-старата постройка на територията на Сан Франциско. Мисията Долорес е шестата религиозна сграда, основана като част от калифорнийската верига мисии.

Мисията Долорес в Сан Франциско

Мисията Долорес е била основана на 29 юни 1776 година от лейтенант Хосе Хоакин Морага (Jose Joaquin Moraga) и отец Франциско Полу (Francisco Palou), които били членове на експедицията Анца (Anza expedition). Идеята на мисията била да се привлекат испански заселници в тази част на Калифорния и да се покръстят местните индианци. Сградата била наречена на името на свети Франциск Азиски, основател на францисканския орден.

Мисията се сдобила и с друго име – Долорес – заради близкия поток, който бил наречен (Arroyo de Nuestra Senora de los Dolores), което се превежда като „Нашата господарка на потока на скръбта”. Това име било избрано, тъй като основателите на мисията за пръв път попаднали на красивия поток по време на Петъка на скръбта (Friday of Sorrows). Близо до потока основателите на мисията засадили царевица и други растения, за да оценят качеството на местната почва и я намерили за достатъчно плодородна.

Мисията Долорес била направена от дървени трупи и била построена на съвсем малко разстояние от мястото, където се издига днешната сграда на мисията Долорес. Сегашната сграда на мисията Долорес е била построена през 1791 година. Към църквата били построени различни сгради, които представлявали комплекс от постройки за домакинството, за занаятчийство и за земеделски сечива. Въпреки че повечето от тези сгради са били разрушени с времето, фасадата на параклиса на масията се е запазила непокътната от времето на построяването му – той бил строен от 1782 до 1791 година.

Началото на деветнадесети век било времето, по което мисията Долорес работела изключително активно. През 1820 година населението на местните индианци е наброявало около хиляда и сто души. Мисиите в Калифорния по това време не били само място за духовност, а също така представлявали общност на фермери, на занаятчии, които изработвали различни видове продукция. В мисиите се намирали сградите на болницата, на училището и дори на хотелите.

През 1810 година мисията можела да се похвали с единадесет хиляди овце и единадесет хиляди крави, както и с хиляди коне, прасета, кози и мулета. Голямо количество обори за кози и крави били построени близо до потока Долорес. Там имало и сгради, където се събирало издоеното мляко и където остриганата от овцете и козите вълна се превръщала в прежда.

На територията на мисията Долорес са разположени разкошни градини, които са били реставрирани и им е бил върнат първоначалния вид от периода на основаването на мисията.

Розовата градина е подарък от Обществото на Златните порти на Розата (Golden Gate Rose Society) и се поддържа от членове на дружеството. Мисията предлага на туристите невероятната гледка на етноботаническата индианска градина, в която има местни американски растения и артефакти.

На територията на мисията Долорес е разположено гробище, където са погребани много прочути жители на Сан Франциско. Тук почиват над пет хиляди души, сред които и много индианци.

Мисията Долорес посреща стотици ученици и туристи от цял свят целогодишно. Едночасов тур из мисията Долорес може да бъде резервиран четири седмици предварително.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати