Национален монумент Африканско гробище

15.10.2011
Национален монумент Африканско гробище

Националният монумент Африканско гробище (African Burial Ground National Monument) се намира в Манхатън, Ню Йорк сити.

Монументът е място, където са погребани тленните останки на четиристотин африканци, погребани през седемнадесети и осемнадесети век. Според някои археолози на това място може би са извършени над петнадесет хиляди погребения – на мъже, жени и на деца.

Археологическите разкопки на това място са един от най-важните исторически градски археологически проекти на територията на САЩ.

В началото на седемнадесети век в Ню Йорк Сити и околностите е възникнало робството, което било въведено от холандците. Африканците са били докарвани тук само във функцията си на роби, но някои от тях добили статут на полу-свободни. Това се случило преди градът да бъде превзет от британците през 1664 година.

По време на войната на Революцията в Ню Йорк имало над десет хиляди афро-американци. Те работели на полето, копаели кладенци и били изкусни занаятчии. Занимавали се със строежи, корабоплаване, работели като домашни прислужници и общи работници.

Ню Йорк отхвърлил робството през 1827 година. Тленните останки на погребаните африканци били открити през 1991 година по време на строежа на офис-сградата Фоули Скуеър Федеръл (Foley Square Federal Office Building).

След като било направено откритието, сградата трябвало да бъде изградена по съвсем нов проект, за да може да бъде оставено достатъчно място за мемориала. Той придобил статут на национален монумент през 2006 година.

След като част от тленните останки на погребаните тук били извадени от археолози и изучени от специалисти от университета Хауърд (Howard University), те били погребани отново на същото място със специална церемония. Като част от церемониите, улицата, на която се намира мемориалът, била прекръстена на African Burial Ground Way.

Бил обявен конкурс за изграждане на мемориала на това място и се явили шестдесет и един кандидата. Конкурсът бил спечелен от Родни Леън (Rodney Leon) и Никол Холан-Денис (Nicole Hollant-Denis).

Мемориалът е висок над седем метра и е направен от гранит. Той представлява карта на Атлантическия район (Atlantic area) и има така наречената Врата на Завръщането. Тази символична врата е вдъхновена от пристанищата за роби по крайбрежието на Западна Африка (West Africa), които били известни като Вратата, от която няма завръщане.

Върху част от историческия паметник била изградена федералната сграда Тед Уайс (Ted Weiss Federal Building). В нея бил открит посетителски център, който представя изложба, посветена на историческия паметник. На табло с човешки ръст е показано двойно погребение – на възрастен и на дете. Изложбата показва подробности от живота на африканците през седемнадесети и осемнадесети век, както и усилията за опазване на гробището.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати