Джурасик Коуст

27.03.2013
Джурасик Коуст

Бреговете на Дорсет и Източен Девън, които са разположени в Южна Англия, представляват една от най-уникалните природни гледки. Тази плажна ивица, която е дълга около 155 км. е известна като Юрски бряг или Джурасик Коуст и поради своето историческо значение е под егидата на ЮНЕСКО и е включена в списъка на Световното природно наследство.

Тя съхранява в себе си тайни още от времето на динозаврите и затова шеговито е наричана "Плажът на динозаврите". Тук, сред скалистият бряг са намерени следи, датиращи от около преди 250 милиона години.

Възрастта на скалите намалява от запад на изток, като най-младите образования са изчислени на около 180 милиона години. Тук са се запечатали тайните на три геологически периода- триас, юра и креда.

Джурасик Коуст, Южна Англия

Днес Юрският бряг е притегателна сила за милиони туристи от цял свят. Сред най-посещаваните забележителности е великолепната естествена варовикова арка, наречена Durdle Door. Тя доста напомня на портал, който особено ако се знае за древната история на брега, спокойно може да ви заприлича на динозавърска глава.

Друга атракция се намира в Стъдланд в Дорсет. Това е място, на което белите, изглеждащи като боядисано в бяло скали, се извисяват нагоре като огромни зъбати айсберги. Тези скали се наричат "Старият Хари" на името на пирата Хари Пайе, който е криел контрабандната си стока в района.

Обикновено туристите, дошли да посетят уникалният Джурасик Коуст с неговите запазени ценни фосили и стъпки от отдавна изчезналите гиганти, започват своята обиколка от Сидмът. Той е разположен на около 24 км. от Ексетър, който е главният град на областта. Това е курортен град с плажна ивица и се счита за изходен пункт към Джурасик Коуст.

Джурасик Коуст, Англия

Целият район на Джурасик Коуст предлага уникални условия за къмпингуване. Можете да си запалите огън, докато се любувате на необичайния скалист пейзаж. Има всички необходими условия да си сготвите храна, а за дошлите неподготвени на няколкото къмпинга, се предлагат допълнителни легла, маси и столове, които със сигурност ще впечатлят и най-взискателните натури.

Особено разпространени сред почиващите тук са не обикновените палатки, а така наречените "юрти". По своята същност те са пак вид палатки, но се разгъват много по-лесно. Преносимите жилища имат кръгла форма и някога са използвани от номадите в Монголия. Те са добро укритие от вятъра, който тук е обичайно явление.

Определените места за къмпинг са достатъчно добре оборудвани и можете да ги посещавате целогодишно. За удобство на гостите на Джурасик Коуст е пуснат специален автобус с име Х53 Jurassic Coast Exeter-Wareham, който свързва градовете покрай крайбрежната ивица. Сред по-известните населени места, през които минава маршрутът му са ваканционните курорти Биър в Девън и Лайм Риджис в Дорсън.

Джурасик Коуст в Англия

Биър е рибарско градче, настанило се в западната част на Джурасик Коуст. Навремето то е било център на търговията с контрабандни стоки и днес с усмивка и гордост се хвали с този факт. Градът е особено известен със своите каменни кариери, които са открити още по време на римляните и са действали до началото на 20 в.

Камъните в тази област се смятат за изключително ценни и са използвани за построяването на замъка Уиндзор, Уестминстърското абатство и катедралата Свети Павел. Основната забележителност в града са естествено скалите. Макар и да са определяни за бели, те имат по-скоро жълт оттенък и датират от скромните 90 млн. години.

На запад обаче се намират и скали на възраст 220 млн. години, които заискряват със своята белота. Всяка година това природно чудо приветства милиони туристи и освен да им разкрие своите тайни, им предоставя и невероятна панорамна гледка към град Сидмънт.

След като преминете целият живописен път, криволичещ по Джурасик Коуст, ще стигнете до Лайм Риджис, другото градче, което си заслужава да посетите. То съществува от времето на саксонците и става особено популярно след като Джейн Остин отсяда за кратко време в него и го описва красноречиво в един от романите си.

Най-голямата си слава обаче дължи на открития тук почти напълно запазен скелет на ихтиозавър. Днес той се намира в Лондон и, както и Джурасик Коуст, привлича всички търсачи на изгубените светове.

4.3
Общо 7 гласували
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати