Етруските гробници в Черветери и Тарквиниям

29.05.2013
Гробница Черветери

В района на Лацио, Италия, има два града, които са древни селища на етруските и които често са наричани "градовете на мъртвите", защото в тях са открити едни от най-старите в света гробници. Това са градовете Тарквиния (Tarquinia) и Черветери (Cervèteri). В тях се намират големите етруски гробища, основани през 11 в. -1 в. пр. н. е.

Това в Тарквиния е познато като Монтероци и в него се крият над 200 древни гробници, а гробището в Черветери, известно като Бандитачия, разполага с над 1000 гробници. Заради запазения си вид и ценната информация, която ни дават за погребалните ритуали на етруските, те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Град Тарквиния, който преди векове е бил известен с етруското си име Tarchnal, е кръстен на своя основател Тархон. Древният град, който днес представлява огромен интерес за всички учени, се е намирал в североизточна посока от днешния град Тарквиния.

През 4 в. той става част от римската империя, но през 8 в. е разрушен от сарацинците и никога не е възстановен. В него са открити едни от най-древните изрисувани гробници, като най-старата открита досега датира от 7 в. пр. Хр.

Гробници Черветери

Град Черветери, който е бил известен като Цере, също е основан от етруските, и през 7 и 6 в. се превръща в основен търговски център, тъй като е разполагал с три пристанища. След намаляване на границите му, пристанищата остават извън него и около 5 в. пр. н. е. той започва да упада.

И двата града са имали моменти на голям възход, за което говори богатството на гробниците им. Някъде около 5 в. в тях започват да се появяват истински градове на мъртвите, в които е имало изградени дори перпендикулярно изградени улици, както и специални места за провеждане на религиозни ритуали.

Имало е период, в който те са били по-скромни, но по време на възхода на двете държави се правят изключително красиви подземни гробници, които да символизират властта на тогавашната аристокрация.

Тарквиниям

Интериорът на всички гробници е изключително богато украсен с пищни цветни стенописи. Във вътрешността им са открити множество сребърни и бронзови предмети, златни накити, както и невероятно красиви вази, които са били изработвани от местното население. Голяма част от гробниците в двата града датират от 8-5 в. пр. н. е. В повечето от тях освен вътрешна камера има и помещения, които приличат на древните етруски жилища.

Според археологическите проучвания първите такива погребални ритуали започват да се извършват в Черветери и Транквиния, а после придобиват популярност и в останалите етруски земи. Първоначално гробниците са представлявали малки камери, които вместо покрив са покривани с пръст и каменни плочи.

В тях са подреждани маси, столове и легла, така че да изглеждат като истински дом за погребаните вътре хора. По-късно се появяват и подземните гробници с предверия. Те са по-богато обзаведени, като освен мебели са имали и множество ниши, колони и фрески. Почти всички са били богато украсени с рисунки, но много малка от тях се е запазила до днес.

Днес всички съкровища, които са намерени в древните етруски гробници могат да бъдат разгледани в Етруския музей, намиращ се във Ватикана.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати