Историческите паметници в Дънфън при планината Суншан

14.12.2013
Шаолин

В Централен Китай се намира планината Суншан, считана за една от свещените планини на китайците. В полите й се намира град Дънфън, който сред туристите е най-известен с манастира Шаолин, който има 15-вековна история и съхранени традиции. Всяка година тук идват над 2 милиона туристи. Освен него в в близост до град Дънфън са се скътали още множество будистки и даоистки храмове, включително и академията на Конфуцийй.

Заради голямата роля, която са изиграли в миналото и продължават да имат и днес, както и заради вековната им история, през 2010 г. ЮНЕСКО е включила 8 обекра, намиращи се в планината Суншан в списъка на световното наследство под общото название "Историческите паметници в Дънфън при планината Суншан".

В това наименование са включени: Астрономическата обсерватория Gaocheng, Храмът Huishan, портите Qimu Que, Манастира Shaolin и неговите пагоди, портите Shaoshi Que Gates, академията Songyang, храмът-пагода Songyue, портите Taishi Que и храмът Zhongyue. Всичко това обяснява защо ако решите да пътешествате из Китай е добре да включите в заплануваните си пътувания и град Дънфън и неговите околности.

Град Дънфън се намира в провинция Хънан и е особено популярен заради намиращият се в покрайнините му манастир Шаолин. Тук идват милиони почитатели на китайските бойни изкуства и будистката религия, които са разпространени по цял свят. Шаолинското кунгфу нашумява най-вече благодарение на филма "Манастирът Шаолин" от 1980 г., тъй като дотогава Китай съвсем несправедливо не е била сред търсените туристически дестинации.

То представлява система от техники за бой, което с течение на времето се е превърнало в средство за разгръщане на физическите способности на всеки индивид. Всичко това е в пълна хармония с традиционното китайско мислене и будистката филисофия.

Манстирът е основан през далечната 495 г. от Батуо, индийски монах. Така се поставя началото на дзен будизма, което бързо се разпространява извън пределите на страната. Според неговата философия просветелнието идва чрез медитация и изолация от външния свят. През първата половина на 16 в. в манастира се установява будисткият монах Бодхихдарма, който дава значителен принос за идеите и мисленето на живеещите в манастира монаси.

Храм Хуишан

През вековете Шаолин е бил свидетел на какво ли не. Няколко пъти е бил разрушаван, а после възстановяван и разширяван. Всяка китайска династия е дала по нещо от себе си, макар и не винаги положително.

Безспорно обаче днес манастирът се откроява сред останалите исторически паметници, признати от ЮНЕСКО за световно наследство. Той продължава да изпълнява своите функции и до днес, както е било в продължение на 15 века. Малцина знаят, че бойните умения на монасите от манастира са успели да помогнат на императора Ли Шъмин, който бил застрашен от преврат от Ван Шудзин. Тогава Шаолин получава званието "Първи манастир в Поднебесната империя".

Разбира се, разгледай те и останалите обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО. Астрономическата обсерватория е с над 1000-годишна история и се счита за първата астрономическа обсерватория в Китай. Храмовете тук са наистина прекалено много, затов отделете време само на няколко от тях. Интерес представлява и академията на Конфуций, която достига своя връх на популярност по време на династията Тан.

Можете да посетите историческите паметници при Дънфън по всяко време на годината, но за предпочитане за месеците от април до май и от септрември до октомври.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати