Пещера Орлова чука

11.10.2011

Природната забележителност пещера Орлова чука се намира в област Русе в близост до град Две могили.

Тя е втората най-дълга пещера в България. Общата дължина на галериите е 13 437 метра. По-голяма дължина има само Духлата (17 600 м.). Камерите на Орлова чука са разположени на 7 етажа.

Пещера Орлова чука
Снимка: alexs.blog.bg

Пещерата има уникални форми, цветове и образувания. Разположена е около отвесните скали на река Черни Лом. Намира се на около 40 метра над реката.

Началото на образуването на пещерата започва преди около 3, 5 милиона години.

Нарича се Орлова чука заради открития скален венец над входа на пещерата. Там според поверията са се събирали орли.

В пещерата има изградени съоръжения, които максимално улесняват достъпа и панорамната разходка из камерите на Орлова чука. Изградени са 124 каменни стъпала. Изкопан е и изкуствен тунел, който да служи за удобен вход към природната забележителност. Постоянната температура в пещерата е 14 градуса.

За комфорта на туристите се грижи гид, който разказва за характерните особености на Орлова чука. Разходката преминава през изключително сложна система от тунели, малки и големи зали.

Първата зала се нарича Концертна зала. Причина за това е първият концерт, проведен в тази камера през 1976 г. Тогава Русенската филхармония постига удивителна акустика и бурни аплаузи.

В Концертната зала най-голямата атракция е изящният Голям сталактит, който достига височина 3, 5 м. Диаметърът му е 50 см.

Хората дават интересни имена на всяко причудливо образувание в пещерните зали. Там можете да видите така наречените Пирамиди, Безлистна гора, Семейство, Северен елен, фонтаните на Гейзера и още много други хилядолетни елементи.

Пещерната разходка повежда към следващата камера, носеща името Голямата галерия. А от там се стига до Големия и Малкия извор.

Сгушени сред студените камъни там се намират малки синтрови езера.

Тесни пътеки отвеждат посетителите в следващата зала от пещерния лабиринт – Малката пропаст и най-голямата зала - Големите сипеи. Там туристите се впечатляват от огромните скални късове, получили се най-вероятно вследствие на силни земетресения. Именно там е и леговището на прилепите.

Множество сталактити, сталагмити и сталактони представляват изключителна атракция за посетителите. Те също имат имена, отговарящи на формите, които образуванията са придобили през хилядолетията.

След тази Големите сипеи се намират още няколко галерии, до които обаче все още не може да се достигне.

Пещерата е открита през 1941 година от местен овчар. Десетилетие по-късно започва изучаването и благоустройството на природната забележителност.

В пещерата, чиято възраст е няколко милиона години, природата и различните епохи са оставяли своите отпечатъци. Археолози са открили шест различни напластявания, носещи белега на различните периоди на развитие на Земята.

Първите жители на пещера Орлова Чука са били от старокаменната епоха. Това е било преди приблизително 120 000 – 40 000 г.пр.Хр. Вътре са открити керамични изделия, както и останки от човешки и животински скелети.

Пещерата е била използвана освен за подслон и за място на свещени обичай, твърдят специалисти. През старокаменната епоха пещерата е била населявана от неандерталци, а по време на т.нар. медена епоха Орлова чука е била дом на най-близките ни предшественици – кроманьонците.

Днес обичайните обитатели на пещерата са прилепите. Единствено там живее уникалният по вида си писклив прилеп. Освен тях в пещерата живеят още 14 пещеролюбиви животни. Пещерата Орлова чука е най-голямото изследвано място, обитавано от летящи бозайници.

В близост до нея се намира удобна хижа, където туристите могат да отседнат. Пещерата е разположена в красива местност с незабравими природни пейзажи.

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мирослава
Мирослава
14.06.2013 20:07
Прекрасно място.Заслужава си всеки да го види.
0
0