Църквата Свети Якоб в Антверпен

26.04.2010

Църквата Свети Якоб (St. James/St. Jacobs Church) в Антверпен е забележителна готическа постройка с бароков интериор. Издигната през 15 век, Свети Якоб най-напред е представлявала обикновен параклис, където са се молели средновековните поклоници. В последствие храмът е придобил внушителни размери благодарение на заможните търговци в Антверпен. По онова време тукашната зона на белгийския град е била запазен ареал на хората от горната средна класа и на членовете на аристокрацията.

От векове насам Антверпен е известен като аристократичният град на Белгия. Възможностите и класата на неговите жители намират отражение по уникален начин в църквата Свети Якоб. Преди да започне изграждането на същинската църква Свети Якоб, някъде около 1431 година, на мястото се е намирала сграда, която е била спирка по маршрута към мястото където е погребан Апостолът Яков (Апостола Джеймс) в Сантяго де Компостела.

Църквата Свети Якоб в Антверпен

Изграждането на Свети Якоб в Антверпен започва през 1491 година, като до 1656 година храмът все още не е завършен . В резултат на това и архитектурните тенденции през този век, вътрешността на църквата е изградена в бароков стил, докато фасадата си остава подчертано готическа. Когато са чертани плановете на църквата Свети Якоб в Антверпен се предвиждало тя да има една кула, която да достига височина от 150 метра.

Това било доста над двете планирани кули на катедралата на Дева Мария, всяка от които е висока по 123 метра и която е също още една забележителна постройка в белгийския град. Поради финансови проблеми през 16 век обаче кулата е издигната едва на 1/3 от предварителния план. Всъщност това било едно сървенование на база възможности на аристократите и богаташите в Антверпен.

Тленните останки на Питер Пол Рубенс (Peter Paul Rubens) или само Рубенс - фламандски бароков художник, днес са най-привлекателната част за туристи от цял свят в Свети Якоб. След смъртта на баща му, Рубенс и майка му се завръщат в Антверпен, където той приема католицизма. През 1635 година Рубенс купува имот извън Антверпен, където прекарва доста време. Той умира от подагра на 30 май 1640 година, като е погребан в църквата Свети Якоб. Именно поклонниците на живописта на Рубенс са едни от основните посетители днес на църквата Свети Якоб.

Самият гроб на художника е разположен в източния параклис на църквата, известен като параклиса на Дева Мария. Картината „Дева Мария заобиколена от светци” е рисувана от Рубенс за да окичи неговия погребален паметник. Експерти смятат, че това произведение на изобразителното изкуство е всъщност портрет на семейството на Рубенс, като самият художник се е изобразил в лика на Свети Георги.

Вътрешността на църквата Свети Якоб в Антверпен е дори по-внушителна от нейната фасада. Този храм е забележителен с 23-те си олтари, пищни декорации от сребро и злато. Над 100 вида мрамор могат да се видят днес в интериора на Свети Якоб. Цели седем параклиса са изградени в Свети Якоб около главния олтар. Стените на църквата са изписани от ръцете на всички известни местни творци.

3.8
Общо 4 гласували
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати