Църквата Свети Никола в Мелник

29.06.2010
Църквата Свети Никола в Мелник

Най-малкият град в България – Мелник, се нарежда на престижното четвърто място сред 100-те национални туристически забележителности в страната. Макар и малък по площ и население, град Мелник достига огромни величини в историческото и културното наследство, което той дава не само на България, но и на цяла Източна Европа. Църквата Свети Никола в Мелник е исторически обект, който датира от Средновековието.

Днес Свети Никола е потънала в руини, които се възстановяват и реставрират по програма ФАР. Храмът доминира над самия град от своя хълм, носещ същото име, който наподобява по-скоро малко плато. Църквата Свети Никола е част от средновековния дворцов комплекс, разположен на хълма.

По своята същност Свети Никола е митрополитската църква, чиито руини днес стоят в централната част на едноименния хълм. В действителност същинската част на храма не е запазена в наши дни.

Единственото оцеляло от конструкцията й е източната стена и някои детайли от интериора й. Някога, когато е строена Свети Никола се е състояла от три части. Тя е трикобрагрена базилика от Източна тип. Една от двете най-стари камбани в Европа идва от църквата Свети Никола.

Свети Никола в Мелник

Няма конкретни данни, кога църквата Свети Никола е построена край Мелник. Смята се, че е възникнала някъде през 11 – 12 век, когато се появява и замъка на деспот Слав, който установява столицата си тук в началото на 12 век. Невероятните стенописи по стените на църквата Свети Никола обаче са датирани от 13 век.

И до днес по една част от стените можете да видите елементи от картини, които са с голяма художествена стойност. Една значителна част от стенописите са спасени и се съхраняват в Археологическия музей в София.

Смята се, че църквата Свети Никола в Мелник е функционирала до 19 век. Някъде към 1929 година вече е била потънала в руини. В началото на 20 век тукашният район е на практика е обезлюден, защото в продължение на няколко десетилетия я ограбван и разрушаван.

През последните десетилетия туризмът оказва изключително благотворно влияние върху Мелник, като една значителна част от историческите и религиозните му паметници са възстановени. Свети Никола също е обект на реставрационни дейности.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати