Руините на Лоропени

09.07.2013
Руините на Лоропени

На границата на Буркина Фасо, Того, Кот д'Ивоар и Гана се намира едно изключително тайнствено място. Това са руините на древното укрепено селище Лоропени (Ruins of Loropeni), които са открити едва през 1902 г. от колонизаторите-европейци.

По своята същност това е един от най-добре запазените паметници на културата и архитектурата на Западна Африка. Руините на Лоропени са една от главните забележителности в Буркина Фасо, която не се характеризира нито с необикновена архитектура, нито с впечатляващи пейзажи.

Произхода на руините на укрепеното селище Лоропени е обвит в мистерия. Не е ясно кой точно е изградил тази каменна крепост, която има около 1000-годишна история. Според повечето изследователи и учени някога това селище е било център на търговията със злато и по този начин е успяло да забогатее, за да може да си позволи да има укрепления.

Знае се, че през 19 в. те са изоставени и днес само малка част от руините могат да дадат представа за кипялия някога тук живот. Заради своят запазен вид и вековна история останките от Лоропени са включени в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Комплексът е оставен да се покрива с пясък и е открит съвсем случайно. Знае се, че през периода 14- 17 в. тук са живели местните народи и тогава селището е било в разцвета си. Търговията с ценния материал е била изключително доходоносна, тъй като градът е забогатял неимоверно за стандартите на бедните африкански държави. Основната търговия е била с царствата на Сахара и с тези, разположени по Атлантическия бряг на Африка.

Според някои учени селището се е превърнало в център на робството. С идването на колонизаторите местните жители са принудени да работят почти денонощно и за много малко пари. Като доказателство за това твърдение служат златните мини, намиращи се на юг от планините, в които има оставени улики, че са използвани за принудителен труд.

Руините на Лоропени, Африка

В края на 18 в. жителите на селището го напускат окончателно и то започва да запада. За това говорят изникналите сред руините дървета, а по възрастта им може с доста голяма точност да се определи преди колко време Лоропени е изоставено.

Някои смятат, че крепостта е построена едва през 15-16 в. от деветия цар на Гана. Градът зад стените, достигащи шест метра, е трябвало да бъде новият му царски дом. Няма никакви доказателства за това твърдение все още.

Мнозинството са на мнение, че укрепеното селище е на доста по-голяма възраст. Със сигурност се знае само, че през вековете то е обитавано на няколко пъти от различни народи, което личи в смесицата от африкански стилове, използвани за направата му.

Руините на селището Лоропени все още не са проучени. През следващите години, под егидата на ЮНЕСКО предстои да бъде създадена археологическа експедиция. Нейната цел ще е да се анализират направените открития и да може със сигурност да се каже кога и с каква цел е направена тази крепост. Следващите стъпки ще бъдат в посока укрепване на крепостта, за да може да бъде съхранена за следващите поколения.

Можете да посетите Буркина Фасо или нейните съседки през периода от декември до март, защото тогава времето не е толкова горещо.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати