Пещерите Ласко

16.12.2010
Пещерите Ласко

Пещерите Ласко (Lascaux Caves) са уникална праисторическа находка, световноизвестна с намиращите се в нея фрески от времето на късния палеолит - 15 - 13 000 г. пр.н.е. Ласко е случайно открита през 1940 г. от четирима ученици, които откриват в тукашната долина на река Дордон, в Югозападна Франция невероятно ценни и важни за човешката история палеолитни стенописи на възраст от около 17 хиляди години. Днес пещерите Ласко са световноизвестна забележителност, която от 1979 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В началото пещерата Ласко е отворена за посещения, но поради атмосферните влияния, които увреждат стенописите, през 1963 г. тя е затворена. Ценните праисторически рисунки са рестврирани. През 1983 г. близо до нея е създадено копие на пещерата, с точни имитации на скалните изображения, което е достъпно за посетители.

В галериите на пещерата Ласко са окрити около 2000 рисунки и композиции, които дават солидни доказателства на учените за културния живот на древните хора. Пещерата Ласко е условно разделена на няколко части: Голямата зала на биковете, Шахтата на мъртвеца, Камерата на гравюрите, Изрисуваната галерия и Камерата на котките.

Праисторическите рисунки в Ласко предлагат около 900 фигури, които могат да бъдат идентифицирани като животни. В Залата на Биковете са намерени четири огромни катранено черни бика на покрива. В останалите галерии могат да се разпознаят например стадо елени, което плува в езеро. Особен интерес представляват и рисунките на коне, едър рогат добитък, бизони, птици, котки, мечка, носорог и само един човек. В пещерата има и композиции от геометрични фигури и точки, които според някои теории са карти на звездното небе.

Пещерите Ласко

Огромното значение на рисунките в Ласко идва от това, че те са с изключителна естетическа и художествена стойност, каквато се предполага, че праисторическите хора не биха могли да достигнат. На излизане от пещерата Пикасо възкликва: “Ние нищо ново не сме измислили! ” и неслучайно Ласко е спрягана като Сикстинската капела на праисторията. Произведенията в Ласко се определят като първите източници на човешко изкуство.

Направени с такава прецизност, че първоначално са смятани за съвременни, изображенията на животни и геометрични фигури. Но те реално са дело на праисторически хора и доказват сръчността на човека от каменната епоха. Удивително е, че в Ласко пещерните художници от палеолита са използвали техники, които са били забравени и възродени чак в епохата на ренесанса.

Според изследванията си д-р Майкъл Рапенглък от Мюнхенския университет рисунките, нарисувани по стените на прочутите пещери Ласко в Централна Франция, имат астрономическо значение. Той пресъздал на компютър фигурите от стените на пещерите, и установил, че геометричните дъги, кръгове, ъгли и прави линии, които се появили, биха могли да имат специално значение.

Чрез компютърни изчисления, включващи еклиптичния ъгъл, ъгъла на отклонение на равноденствието, симетричното движение на звездите, диаметъра и радиуса на Слънцето и Луната и изкривяванията и радиуса на кривината на Вселената, станало ясно, че тези линии се отнасят към различни съзвездия и специфични движения на Луната.

Не след дълго Би Би Си Нюз съобщи, че по стените на прочутите изрисувани пещерите Ласко е открита предисторическа карта на нощното небе. Картата, която се смята, че датира отпреди 16500 години, представя три ярки звезди, известни днес като „Летен триъгълник”.

4.2
Общо гласували: 5
5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати