Германия

Информация

  • Население82314900
  • СтолицаБерлин
  • Валутаевро (EUR)
  • Телефонен код49
  • Езикнемски

Местоположение

Федерална република Германия или само Германия е най-голямата страна в Централна Европа. Разпростираща се на площ от 357 021 кв.км. Германия граничи с общо девет страни и две морета - Балтийско и Северно. На север бреговете на страната се мият от двете морета, а тук е и границата й с Дания. На изток Германия си дели граница с Полша и Чехия, с Австрия и Швейцария на юг и с Франция, Люксембург, Белгия и Нидерландия на запад. Към територията й спадат и множество острови. Най-известни са Рюген, Хи-дензее и фемарн, в Балтийско море, и Севернофризийски-те и Източнофризийските острови, в Северно море. Германия е най-гъсто населената страна в ЕС. Германия е съставена от шестнадесет провинции (Bundesländer), които се състоят от 438 области (Kreise) и има умерен климат. Тя е една от водещите икономически сили в световен план, а Западна Германия е страна-учредителка на Европейския съюз. Първа икономическа и политическа сила в Европа и четвърта в света след САЩ, Япония и Китай Историята на страната може да се проследи до 1 век, но през 10 век тук се сформира ядрото на Свещената Римска империя, просъществувала до 1806 година. Известна като страната на поети и мислители, Германия има огромен принос за световното културно наследство. С немска кръв са великите Бетховен, Бах, Брамс, Шуман и Вагнер, Маркс, Ницше, Айнщайн и още мн. др. Германия е една от водещите университетски и изследователски страни. Бурната й история е предпоставка за невероятен брой исторически и културни паметници, огромна част от които са разположени сред живописната природа на страната.

Градове в Германия

Има повече от 10 000 малки и големи градове в Германия между Северно море и Алпите. Всеки един от тях има уникален собствен чар. Най-големите градове в Германия са Берлин (3 392 425 жители), Хамбург (1 738 483 жители), Мюнхен (München), с 1 288 307 жители, Кьолн (975 907 жители), Франкфурт на Майн (Frankfurt am Main)(651 087 жители)и всички без Мюнхен са разположени на реки. Немската столица Берлин е емблематична с културния и икономически живот, който кипи на пълни обороти в нея. Ако не искате да се изгубите, винаги трябва да знаете къде е култовият Александерплац, който е важен обществено-транспортен възел. В Хамбург човек може да усети влиянието на морето, а Берлин една от световните модни сцени. Според мнозина Дюселдорф е отлично място за пазаруване, а бароковият разкош на Дрезден няма как да ви остави безразлични. По възможност посетете водещи международни търговски панаири в Хановер, а коледния пазар в Нюрнберг ще ви даде усещането за немската празнична традиция. Лайпциг е градът на Бах и е невероятен със своята архитектура Арт Нуво. Мюнхен е мястото, където може да се докоснете до Алпите, а във Франкфурт може да опитате традиционното немски ябълково вино Глювайн. Щутгарт е световно призната мюзикъл-сцена, а в Кьолн може да опитате всевъзможни видове шоколад. Триер пък се счита за най-старият немски град.

Замъци в Германия

Германия е успяла да съхрани огромна част от своите старинни замъци и крепости. В тях някога са пребивавали императори и крале, поети и различни важни исторически личности. Повечето от дворците в страната са отлично поддържани и в тях редовно се провеждат различни мероприятия - концерти, театрални представления, рицарски турнити, средновековни фестивали и пазари. Други пък и до днес са собственост на потомците на знатни фамилии, които предлагат своите великолепни имения за туристически посещения срещу неголяма входна такса. Една част от немските замъци са превърнати в музеи, които позволяват човек да се докосне до локалната история на района и собствениците, до начина на живот, обичаите и традиционните изкуства. В Саксонска Швейцария, в района на Елба са разположени някои от най-интересните старинни замъци на страната. Сред тях са Кьоникщайн (Königstein), крепостите Щолпен (Fort Stolpen) и Хонщайн (Fort Hohnstein), замъкът Кукукщайн (Kuckuckstein Castle) и Везенщайн (Weesenstein Castle). Популярни за обиколка на немските замъци са круизните кораби по течението на Рейн. Навярно най-харесваният и популярен дворец в Германия е приказния Нойшванщайн. Не по малко красиви са замъците Шарлотенбург, Шверин, Вевелсбург (Wewelsburg). Разхождайки се из красивата природа не пропускайте да посетите и вълнуващия замък Фалкенщайн (Burg Falkenstein).

Забележителности в Германия

Забележителностите на Германия са неизброими - пръснати са навсякъде из страната и бележат различни моменти от историята и културата на страната. Забележителен е неокласическият пантеон Валхала (Walhalla храмWalhalla), източно от Регенсбург, край Дунав. Сред най-главните архитектурни и исторически забележителности на Германия са няколко сгради и постройки в столицата Берлин - Райхстагът, построен през 1894 г, Бранденбургската врата - единствената съхранила се от т.нар. градски порти, строена през 18 век, Пергамон Музеум - който е удивителен със старогръцката си архитектура и още мн. др. В Германия има около 33 обекта, включени в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Те варират от исторически сгради и катедрали до изключителни природни пейзажи и дори цели градове. Особено красива гледка е крайбрежието на Рощок с неговия морски фар. Не пропускайте да видите т.нар. Немски ъгъл (Deutsches Eck) - историческо място в Кобленц, където може да се види статуята на император Вилхелм І.

Езера в Германия

Езерата в Германия са доста, като някои от тях са изкуствени, но повечето са естествени. Езера има край Берлин, Бремен, Хамбург, а в Мекленбург-Форпомерания има над 245 малки и големи езера. Най-голямото езеро в Германия е Боденското езеро, известно още и като Констанц. Образувало се по река Рейн, Бодензее се поделя между Германия, Швейцария и Австрия. Изключително красиво е и Кимзее (Chiemsee), което е най-голямото езеро в Бавария - и трето по големина езеро в страната. Форггензее (Forggensee) е изкуствено езеро в Бавария по поречието на река Лех. В северна Германия се е образувало езерото Мюриц. Разположено в Мекленбург-Предна Померания, то е второ по големина след Боденското.

Паркове в Германия

Германия има 14 Национални парка и 14 биосферни резервата, които имат за цел да опазят многообразието на различни екосистеми. Огромна част от парковете в страната са гъсти гори. Близо до Аахен и Дюрен, на централната западнат граница е красивият парк Айфел (Eifel National Park). Национален парк Берхтесгаден (Berchtesgaden) е единственият алпийски национален парк на територията на цяла Германия. До него лесно може да се стигне от Мюнхен. Друг Национален парк в страната е при Баварската гора (Bavarian Forest National Park), който заема 240 кв.км площ. Той е първият национален парк в Германия, създаден през 1970 г. В планинският масив Херц е организиран Национален парк Херц (Harz National Park), обхващащ район с изключително дивна природа и красота в централна Германия. Саксонска Швейцария (Sächsische Schweiz) е освен историко-географска област, но и национален парк

Планини в Германия

Когато стане въпрос за планини в Германия, първата асоциация е живописната Шварцвалд, от която тръгва река Дунав. Страната може да се похвали и с доста други природни възвишения. Планинският масив на Баварската гора (Bavarian Forest Mountain Range) е една от най-живописните местности в Германия. Той преминава в Полша, където е известен като Бохемската гора. Шварцвалд (Black Forest/Schwarzwald) е гориста планинска верига в Баден-Вюртемберг, Югозападна Германия. Тя граничи с долината на река Рейн на запад и юг. Най-високият връх е Фелдберг (Feldberg) с височина от 1493 метра, а от тук тръгва и река Дунав. Източните Алпи включват части от Швейцария, по-големи територии от Австрия и Лихтенщайн, но и части от Южна Германия, Северна Италия и Словения. Друг планински масив в страната е Пясъчниковата планина Елба (Elbe Sandstone Mountains), който разделя Саксония, в Югоизточна Германия и Чешката република. Името произлиза от пясъчника, който е издълбан от река Елба. В южната част на планината е т.нар. Саксонска Швейцария - един от най-уникалните и красиви природни региони в Германия. Естергебирге (Estergebirge) е малка планинска верига в Бавария, считана за част от Баварските Преалпи (Bavarian Prealps). Тя заедно с Фихтелгебирге (Fichtelgebirge) в североизточната част на Бавария, са популярни за планински преходи. Тук, в Северна Бавария е и Франкенвалд (Frankenwald). В северна Германия се е образувала планинската верига Харц, а Хунсрюк (Hunsrück) е ниска планинска верига в провинция Рейнланд-Пфалц (Rheinland-Pfalz). Планината Лузатия (Lusatian Mountains) се намира в югоизточната част на границата на Германия и Чехия. Наблизо са и планините Оре (Ore Mountains), а Таунус (Taunus) е планинска верига в Хесен. Най-високата точка на Германия е връх Цугшпитце, с 2962 метра височина.

Реки в Германия

През Германия протичат доста големи, трансгранични реки. Всички малки и големи реки в страната се отнасят до 6 големи речни системи, чиито водосточни области заемат почти цялата площ. Най-голяма и емблематична за страната е река Рейн (Rhein), последвана от Дунав (Donau), Елба (Elbe), Одер (Oder), Везер (Weser) и Емс (Ems). Рекордьор по дължина е Дунав с нейните 2,888 км дължина. Тя води началото си от планинския извор по склоновете на Шварцвалд и се влива е Черно море. Дължината на реката в Германия е 647км.

Пещери в Германия

Множество пещери могат да се посетят в Германия, като повечето от тях са се образували в централната и южната част на страната. Почти всички са осветени, подсигурени. Приспособени са за туристически посещения, а биколките траят между 35-45 минути и предлагат разнообразни гледки на скални образувания. Първата осветена немска пещера е Олга (Olga Cave), а електричеството е прокарано в нея през далечната 1884 г. Тя е втората осветена пещера в световен мащаб. Общо 51 пещери са достъпни за туристически огледи, като първата в която се е провело подобно мероприятие е Бауман (Baumann's Cave) във Рюбеланд (Rübeland). Това се случва през 1646 година, като пещерата е била посещавана дори от Гьоте. Вимзен (Wimsen Cave) е единствената пещера в страната, достъпна с лодка. Популярна в цял свят е пещерата Гоец (Goetz Cave), а особено интересна със своите археологически находки е Дупката на Гутенберг (Gutenberger Höhle).

Църкви в Германия

Архитектурният гений в Германия е сътворил едни от най-красивите и внушителни религиозни храмове в света. Из цялата страна иам стари църкви и катедрали, които не са за изпускане. Във всеки голям немски град може да се види Голямата градска катедрала. С най-голямо значение за страната са Императорските катедрали в Аахен, Бамберг, Майнц и Франкфурт. По-малка, но много красива е например църквата, известна като катедралата Гослар (Goslar Cathedral). Забележителни са катедралата Шпейер (Speyer) и най-вече катедралата във Вормс "Свети Петър" (Wormser Dom). Няма как да пропуснем невероятната Мариенкирхе в Берлин или пък великолепната Кьолнска катедрала.

Манастири в Германия

Като наследство от кипящия религиозен и духовен живот през вековете назад, днес са се запазили огромен брой манастирски комплекси в различни части на Германия. Интересни образци сред манастирите в Германия можем да открием насред езерото Констанц. На неголяма суша във водата се намира Манастирският остров Райенау. Това е абатство с голямо археологическо и историческо значение, обявено за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО през 2000 г. Това е най-добре запазеният старинен манастир в северната част на Алпите. В Тюбинген може да се посети манастира Бебенхаузен (Bebenhausen Monastery), който датира от 1183 г. С важно за Германия религиозно значение е Августинският манастир в Ерфурт от 13 век. Абатство Маулборн (Maulbronn Abbey) се счита за най-старият и най-добре запазен манастир в Германия, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1993 г. В Южна Германия може да се види датиращият от 11 век манастир Алпирсбах (Alpirsbach Monastery).

Водопади в Германия

Богатата природан на страната отвежда до места, където могат да се видят красиви водопади, които някога са вдъхновявали великите немски поети. Сред красивите водопади на Германия се откроява невероятно живописният Триберг (Triberg Waterfalls), образувал се на река Гутач (Gutach River). Освен красив, той е и сред най-високите за границите на страната (163 метра), като е разположен в Шварцвалд. Забележителен е водопадът (Lichtenhain Waterfall) в Саксонска Швейцария. Рекордьор по височина е невероятният Рьотбах (Röthbach Waterfall). Достигащ значителните 470 метра височина, той се е образувал в Национален парк Берхтесгаден (Berchtesgaden National Park). Малък, но изключително вдъхновяващ е водопадът Шпитер (Spitter Waterfall) в Тюрингия, а Щайнерне Рене (Steinerne Renne) магнетична природна забележителност близо до град Вернигероде (Wernigerode) в планината Харц.