Река Хъдсън

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Хъдсън в Ню Йорк

Река Хъдсън (Hudson River) е една от най-големите реки на територията на Съединените американски щати. Тя е емблематична и за мегаполиса Ню Йорк, като течението й върви през източната част на щата Ню Йорк. Във своя южен край то образува границата между щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Дължината на река Хъдсън е измерена на около 507 километра.

Тя носи името на английския морски изследовател, плавал под холандски флаг през 1609 година - Хенри Хъдсън. Днес реката е една от основните причини за прекрасната панорама към Ню Йорк. По всяко време на годината, особено през зетните месеци могат да се видят платноходки и яхти, които са разперили платна си и се носят спокойно по течението на Хъдсън.

Река Хъдсън води началото си от езерото, носещо красивото име „Сълза от облаците”, което е разположено на върха Мърси (Mount Marcy), който от своя страна е част от планинската верига Adirondack Mountains. Хъдсън тече през района на Албъни (Albany) преди да очертае границата между щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Финалната зона на Хъдсън е горната част на Ню Йоркския залив, където тя се влива през устието си.

На река Хъдсън е организирана общност, която се назовава "Историческите градове по течението на Хъдсън". Тази група от населени места обхваща териториите, разположени на изток и запад по бреговете на величествената река Хъдсън в Ню Йорк, от Янкърс (Yonkers) до Олбани (Albany).

В рамките на това сдружение е организирана стройна система за туристическа информация, туристически център и всичко необходимо, за да може посетителите в района да видят максимума от градовете по Хъдсън. По течението на реката има общо седемте фара, които напомнят на туристите в района за важната роля, която реката играе като търговски път след откриването на Erie Canal през 1825 година.

Река Хъдсън

Специално организирани групи от доброволци са се наели с реставрацията и поддръжката на тези исторически паметници, всеки от които разкава подробно за историята на река Хъдсън. В един от фаровете дори е изграден малък хотел, който предлага уютни стаички и сутрешна закуска с невероятен изглед към Хъдсън.

През вековете аристокрация на Америка е издигала невероятни постройки по течението на река Хъдсън. Ако се разходите с някое от туристическите корабчета ще имате възможност да видите уникални частни домове и великолепни дворци нагоре и надолу по река Хъдсън.

Всички те са строени от най-добрите американски архитекти, ландшафтни инженери, декоратори на своето време. Тези прекрасни архитектурни шедьоври са щателно реставрирани и отворени за обществено ползване за екскурзионни групи. Голяма част от тях са разположени близо едно до друго, което доста улеснява обиколката им.

Сред някои от любопитните подробности и факти около река Хъдсън попада първото й преплуване. То става през 2004 година, когато Кристофър Суейн бележи рекорда на първия човек, който плува по цялата дължина на река Хъдсън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати