Манастир Студеница

15.07.2010
Студенишки Манастир

Манастир Студеница е една от главните рилигиозни светини на Сърбия. По своята същност Студеница е православен манастир на Сръбската православна църква. Обителта е разположена в едноименната местност на река Студеница. Манастирът стои красиво в полите на сръбската планина Голия, а тукашният район е известен като Поибрието на област Рашка. Студеница е на около 39 километра югозападно от Кралево. Религозното средище е включено в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 година.

Манастир Студеница е основан през 1190 година от Стефан Неманя. Той е основателят на средновековната сръбска държава и малко след като абдикира от трона се отегля в красивата местност и основава обителта. Поречието на река Студеница на това място не е избрано случайно от владетеля. Тукашните живописнитеритории са били любимото му място за лов затова той решава да издигне Манастир Студеница и да постави основите на едно от най-важните християнски средища в Средновековна Сърбия.

Целият комплекс е заобиколена от висока защитна стена. Състои се от двете главни църкви Св. Богородица и Кралска. В центъра на комплекса е разположена църквата Св. Богородица, която датира от 12 век. Тази постройка е отличен пример за архитектурния стил на прочутата Рашка школа – съчетава по уникален начин романската, която е главен стил на запада, и византийската, дошла от изтока.

Именно в този храм се полагат основите на Рашката школа. Външно фасадата се отличава с многото си красиви скулптури, а цялата Св. Богородица в манастир Студеница е покрита с бял мрамор.

Интериорът е дори по-впечатляващ от външната архитектура. Двете църкви в манастир Студеница крият безценни колокции от византийска живопис от 13 и 14 век. Вътрешно Св. Богородица е декорирана с монументални фрески, които изобразяват библейски сцени.

Манастир Студеница

Най-известното произведение на религиозната живопис в манастир Студеница представя сцената на разпването на Христос. Едно от живопистните рисунки изобразява ктитора на манастира заедно с модел на църквата. Всъщност Стефан Неман е погребан под тази фреска, а легендата казва, че откакто мощите му са положени тук, от стената бликнал извор на светена вода.

Самият Стефан Неманя издъгва в Хилендар, но след това мощите му са пренесени в Студеница. Третият син на Неманя - Растко първи оглавява автокефалната сръбска архиепископия. Именно той превръща Студеница в политическо, културно и духовно средище на средновековна Сърбия, известна още като Рашка.

Манастир Студеница се радва на симпатиите и спомоществованията на следващите владетели. Голямо нещастие сполетява Студеница в началото на 17 век, когато пожар и земетресение нанасят непопаравими щети на част от манастира. Значителна част от исторически книжовни паметници и фрески са безвъзвратно унищожени.

В следващите векове към манастирския комплекс Студеница се добавят още храмове. Тук могат да се видят руините на Св. Никола и Св. Йоан Кръстител. Още Крал Милутин построява през 14 век малката църква, известна като Кралската църква. Тя е посветена на родителите на Св. Богородица – Св. Йоахим и Св. Анна.

Кралската църква в манастир Студеница е издигната във формата на кръст с каменен купол. Външните й стени са измазани, а особено впечатляваща във вътрешността й е стенописта, дело на Михаил Астарпа и Евтих. Те са тачени византийски зографи, наети от крал Милутин.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати