Пещерите Бату

29.06.2010
Batu Caves

Пещерите Бату (Batu Caves) са една от най-популярните и посещавани дестинации в цяла Азия. Тези огромни и естествени скални образувания са сред най-известните природни и културно религиозни забележителности на Малайзия. От векове насам пещерите Бату са едно силно почитано от последователите на хиндуизма място. Огромната мистична енергия на пещерния комплекс се усеща лесно.

Без никакво усилие може да усетите, че тук от хилядолетия витае духа на древното, религиозното и святото. Пещерите Бату са разположени в близост до главните магистрали, водещи до северните и източните части на полуостров Малайзия, а транспортът до тях е лесен и добре организиран.

Пещерите Бату са доста популярна туристическа дестинация най-вече заради голямата им близост с Куала Лумпур (Kuala Lumpur). Светилището на последователите на хиндуизма се намира само на около 13-14 километра в северна посока от малайзийската столица. Мнозина сочат Бату за най-атрактивното и интересно място в Куала Лампур. Още номадските племена са обитавали пещерите. Предполага се, че теса на около 400 милиона години и е издигнат в чест на едно от хиндуистките божества – Муруган, който е бог на войната.

Непосредствено пред светилището в Бату е разположена и най-високата статуя в света на бог Муруган. Невероятно впечатляваща фигурата на божеството достига до височина от 42.7 метра. Огромно количество материали са били нужни, за да се отлее статуята - за направата й са използвани 1550 куб. метра бетон, 250 тона желязо и 300 литра златна боя. За да стигнете до самия храм на пещерите Бату ще трябва да изкачите значителните 272 стъпала.

Името на пещерите Бату идва от протичащата съвсем наблизо река – Сунгаи Бату, което на малайзийски се превежда като Каменна река. Районът на Бату е и известен с разнообразната си флора и фауна. Има огромно разнообразие на диви животни, като е възможно да си поиграете с някоя маймуна, докато катерите стъпалата към храма.

Пещерите Бату

Известна туристическа атракция в храма на пещерите е фестивалът Тайпусам (Thaipusam). Грандиозните Бату всяка година приютяват хиляди последователи на хиндуизма, които идват тук, за да посрещнат Тайпусам, по-известна като хиндуистката нова година. Този религиозен празник е съпроводен от различни обичаи, по време на които хиндуистките поклонници изпадат често в транс. Облеклото на всички вярващи е доста специфично.

Стоящ на около 100 метра над земята религиозния храмов комплекс на Бату представлява огромно покрито място състоящо се от три основни пещери и няколко по-малки. Най-голямата пещера в Бату е известна като Пещерата – Катедрала. Невероятно впечатляваща нейният таван остава на 100 метра над главите на посетителите, а стените й са покрити с типични хиндуистки рисунки.

За да достигнете до тази най-обширна част на пещерите Бату, ще ви се наложи да изминете близо 300-те стъпала. В основата на хълма на Бату има още два храмови комплекса, в които могат да се видят рисунки и различни статуи.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати