Пещерите Елора

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерите Елора

Елора (Ellora) е старинен археологически комплекс от пещери, разположен на 30 км от индийския град Аурангабад (Aurangabad). Тези уникални пещерни формирования, които са дело на човешка ръка днес са една от най-посещаваните туристически забележителности в Махаращра (Maharashtra). Огромната ценност на Елора идва от факта, че тези пещери са уникален пример за индийското изкуство в изсичането на пещери. От 1983 година Елора са вписани в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Пещерите Елора датират от 5 век. Намират се близо до едноименното древно индийско село. По своята същност комплексът представлява внушителен ансамбъл от будистки, индуистки и джайнистки пещерни храмове, изсечени между 6-ти и 10-ти век. Всички скални помещения на Елора са издълбани по вертикалния склон на планина Чаранандри.

Известни в Индия са пещерите Аджанта (Ajanta), които са изоставени, точно когато тези в Елора започват да се оформят - през 550 година. По това време в страната будизмът започва да залязва като религия, а на негово място индуизмът набирал все повече последователи. Пещерите в Елора се строят до 10 век, когато религията се сменя отново, но този път от шайвизъм на джайнизъм.

Елора са дело на членовете на движението Брахманите, които в онези векове са били изключително силно общност. Доста от това, което представлява този скален комплекс е направено под наблюдението на царете Чалукия и Ращракута, а днес Елора е образец за това как на едно място могат да бъда обединени мотиви от цели три религии в Индия.

Помещенията Елора са издълбани във вулканична базалтова скала на върховете Charanandri, образувана от застиването на горещата лава, която се е стича и сформирала скални тераси. Пещерният комплекс Елора се състои от 34 пещери – 12 са будистки, 17 индуистки и 5 джайнистки. Всички са номерирани хронологически и се състоят от сложна интериорна украса и декоративни фасади.

Будистки пещери са най-ранните открити в Елора. Те са строени и украсявани в периода между 500 – 750 г. и представляват манастири (освен пещера 10), които са се използвали за учения, медитация, ритуали и за живот. Голямата главна зала или пещера номер 2 е поддържана от 12 квадратни колони и е обградена от скулптури на Буда. На входа към светилището пък може да се види Падпамани, държащ лотос, както и Майтрея – Бъдещият Буда.

В самото светилище има статуя на Буда, седнал в лъвски трон.

Пещерите Елора

Пещера 1 е обикновен манастир с осем малки монашески клетки, а пещери 3 и 4 напомнят пещера 2, но са по-малко запазени. Пещера 5 или Махарада е използвана от местните махари като подслон по време на дъждовния период в Индия. В центъра се намира дълга 36 метра зала, която най-вероятно е служила като трапезария.

В пещера 6 се намират две от най-хубави скулптури в Елора. В лявата страна е богинята Тара, а срещу нея е Махамаури, която е будистката богиня на ученето, а под нея стои ученик, седнал на бюрото си. Пещера 10 или Дървената пещера е наречена така, защото камъкът по тавана имитира дървени греди. Тук отново има статуя на Буда, който седи върху трон срещу голяма каменна ступа.

Пещера 11 от тази група в Елора е известна като Двуетажната пещера, макар че през 1876г. е открито и подземие, което прави етажите общо три. Тук са направени статуи и на Буда, и на Дурга и Ганеш, което е доказателство, че това помещение е било превърнато в индуистки храм след като е изоставена от будистите. Пещера 12 в Елорае Триетажната пещера, а светилището е украсено с пет големи статуи бодхисатви и седем статуи на Буда.

Индуистки пещери в Елора са доста по-различни по стил, украса и цялостна визия от будистките. Индуистките храмове са издълбавани от горе надолу в продължение на няколко поколения. Те датират от периода 600 – 870 г. и са разположени около храма Кайласа. По стените на пещерите са изобразени събития от индуистките ръкописи.

Най-известната от тях е пещера 16, която е всъщност изумителен храм, символизиращ връх Кайлаш. Кайлаш е домът на Шива и се нарича храм Кайлаш. Първоначално е бил покрит с бял хоросан, който създавал илюзията за заснежена планина.

Кайлаш в Елора има удивителна архитектура, граничеща с човешкия гений. Тук е изкопана 250 000 тона скала в продължение на 100 години. Тя покрива район два пъти по-голям от Партенона в Атина. Пещера 21, Рамесвара, се смята за най-старата индуистка пещера в Елора, построена в края на 6-ти век. В нея могат да се видят скулптури на богините на реката, двама пазители на входа и любовни сцени по стените на балкона.

В Пещера 25 от индуистките пещери в Елора е скулптурата на богът на слънцето Сурия, който с колесницата си се отправя към залеза. На север пътеката се спуска стръмно до водопад, под който и направена пещера 29. Пред трите стълбища пазят двойки лъвове, а вътре стените са покрити с големи фризове.

Джайнистки пещери в Елора са въплъщение на Джайнистите философия и традиции. Огромни по размер те се отличават с извънредна детайлност на украсата. Запазени са дори красиви рисунки по таваните, части от които все още са видими.

Най-прочута от джайнистките пещери на Елора е номер 32, умален вариант на храмът Кайлаш. На горният етаж може да се види красива украса и един лотос на тавана. Входът към светилището се пази от два тиртанкари, а в дясно от тях е голият Гометесвара, който е изпаднал в дълбока медитация в гората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати