Река Хавел

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Хавел

Река Хавел (Havel River) е десен приток на река Елба. Тя преминава през североизточната германска федерална област Mecklenburg-Vorpommern, през Бранденбург (Brandenburg), района на Берлин и Саксония-Анхалт (Saxony-Anhalt). Хавел осъществява връзка с река Одер с канала Oder-Havel Canal, който свързва Одер с Берлин и Елба.

Името на река Хавел в латинските и древногръцките източници се е записвало като Habola, Habula, Havela. Немската етимология на наименованието се свърва с думите Haff, habe, hafen и може да се преведе в най-общ смисъл като пристанище. По времето, когато славяните се заселват по земите около река Хавел, името й било Heveller и по-рядко Havolane.

30 км от общата си дължина от 325 км Хавел протича през немската столица в посока от северн на юг. Преди обаче да достигне Берлин река Хавел води началото си от група малки езера на границата между Балтийско и Северно море. Изворът й е в района между езерото Мюриц (Muritz) и град Нойбранденбург. В горната си част и между Берлин и Бранденбург ан дер Хавел на реката са се образували няколко езера. Основният им приток е река Шпрее (Spree), която се присъединява към Хавел в Шпандау (Spandau) - един западен квартал на Берлин.

Районът около и на север от централната част на Хавел е известен като Havelland. Тук природната картина е съставена от пясъчните хълмове и ниски блата. В последните няколко километра Хавел и нейните потоци влизат в територията на Саксония-Анхалт, където тя влива в Елба близо Хавелберг (Havelberg). Благодарение на минималния наклон на Хавел, тя е в състояние да се влее в доста високите води на река Елба.

Река Хавел в Германия

На река Хавел са изградени четири важни моста. Първият е този при Шпандау (Spandau), вторият е мостът при Потсдам (Potsdam), третият - в Бранденбург, а четвъртият е сборно понятие от мостовете над Хавел в Берлин. Сред по-важните градове, през които тече Хавел са Фюрстенберг (Furstenberg), Цееденик (Zehdenick), Ораниенбург (Oranienburg) и, разбира се, Берлин, Потсдам, Вердер, Кетцин (Ketzin), Бранденбург, Премниц (Premnitz), Ратенау (Rathenow) и Хавелберг.

В Берлин има атрактивен начин човек да се запознае с особеностите на ландшафта на река Хавел, а именно - пътуване с кораб по течението. От 1990 г. всички водни пътища в столицата Берлин са отново плавателни през лятото, а днес корабчета се предлагат както от частни фирми, така и от държавата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати