Река Мисури

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Мисури и Сейнт Луис

Река Мисури (Missouri) е най-дълга река на в САЩ и като цяло за територията на Северна Америка. Огромната й дължина възлиза на 4130 километра. Мисури е приток на по-малката река Мисисипи и доста често двата водни ръкава се разглеждат като една речна система, която има обща дължина 6270 километра.

Мисури е десен приток на Мисисипи и вторият по дължина неин приток след река Охайо (Ohio River). Тя има водосборната област, която обхваща приблизително една шеста от площта на Северна Америка. Речната система Мисури-Мисисипи се счита за четвъртата по дължина в света. Речният басейн на Мисури покрива около 1, 400, 000 кв. км. Тя извира от източната част на Скалистите планини (Rocky Mountains) в САЩ и степната област на Великите поля (Great Plains), протича през девет американски щата и две канадски провинции.

Мисури се влива в Мисисипи малко над град Сейнт Луис. Около 10 милиона души живеят в дренажната област на Мисури, концентрирани най-вече в градските центрове в южната част на басейна на реката, в градовете Сейнт Луис, Канзас Сити, Омаха и Денвър. Един от най-красивите участъци на реката и нейните притоци е по границата с Небраска и Южна Дакота.

Районът на река Мисури е бил заселен с индиански племена още преди 12 000 години. Коренните жители на района са индианците от племената Мандан (Mandan), Сиоукс (Sioux), Хидатса (Hidatsa), Осаге (Osage) и Мисурия (Missouria) и те населяват крайречието на Мисури много преди да дойдат европейците. Племето Мисурия е и кръстник на река Мисури. Френски, испански и американски изследователи кръстосват района на реката с проучвателна цел през 18 и 19 век.

Фундаментална за тези американски територии е експедицията Луис и Кларк с водач Мериуедър Луис (Мeriwether Lewis). Тази експедиция била организирана по заповед на американското правителство и президента на САЩ и имала за цел да проучи района около река Мисури, по проекта на т.нар. Покупка на Луизиана (Louisiana Purchase). Историческото пътешествие започва на 14 май 1804 г., а в крайния му етап корпусът се спуска по течението на Мисури и достига Сейнт Луис на 23 септември 1806 г.

Река Мисури

Мисури играе важна роля в заселването и живота на Дивия Запад. До построяването на железопътните линии в края на 19 век тя е основно средство за транспорт в региона. През 20 век по горното течение на Мисури са изградени шест язовира, които я превръщат в най-голямата система язовири в Северна Америка. Първите заселници на района идват през 18 век, когато през 1764 г. френският търговец на кожи Пиер Лаклед основава търговска колония по Мисури. Той избрал плодородната област, където Мисури се влива в Мисисипи и кръщава града Сейнт Луис в чест на френския крал Свети Луи.

Фундаментална за американската история е 1803 г., когато французите продават града заедно с целия щат Луизиана на САЩ. От тук насетне щатът се превръща в "американска врата към Запада". Като паметник на това велико събитие в центъра на града е издигнат огромен бетонен мемориал, наречен Гейтуей Арч. Той достига височина от 190 метра, а туристите се изкачват до върха му с помощта на 8 асансьора.

Днес в чест на великите изследователи Луис и Кларк е изграден едноименния туристически маршрут (Lewis and Clark National Historic Trail), достигащ дължина цели 6 000 метра, следвайки почти цялото течение на Мисури, от извора до сливането й с Мисисипи. Възможностите за отдих по бреговете на реката са много – има специални места за къмпинг, риболов, пешеходен туризъм, каране на кану по Мисури най-вече по границата с Небраска и Южна Дакота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати