Река Уск

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Уск

Легендата за крал Артур получава разказва, че неговите владенията се намират в Каролин в Южен Уелс, където някога е имало римска крепост и амфитеатър. Още преди векове на това място са открити руини, за които се предполага, че са останали от величествения Камелот. През Каролин тече река Уск, по която, се смята, че в легендарния Камелот с неговите златни кули пристигали знатни крале и кралици от далечни страни.

От високо в уелски хълмове, течението на река Уск преминава през някои интересни уелски наслени места, както и през града, който дава името й, разположен в сърцето на Южен Уелс. Река Уск води своето начало от северните склонове на Черна планина (Black Mountain), в най-западната част на Национален парк Брекън Бийкънс (Brecon Beacons National Park).

Река Уск

Първоначално течението на Уск тръгва на север към язовир Уск, след това на изток от Сенибридж (Sennybridge) до Брекън (Brecon), след което се обръща югоизточно и преминава през градчетата Talybont-on-Usk, Crickhowell с неговия интересен замък Крикхоуел (Crickhowell castle) и през Abergavenny. По-нататък Уск поева южно направление, преминава не само през едноименния град Уск, но и през военния римски замък Кейрлиън (Caerleon), през сърцето на Нюпорт (Newport), за да стигне до естуара на река Севърн (Severn estuary) след Нюпорт.

Една от най-големите забележителности по течението на Уск е едноименният замък Нюпорт (Newport Castle). Разположението на водния поток на Уск в Бристолския канал и лунният 12-часов цикъл създават условия за уникален прилив, който се счита за втори по бързина в света, след един подобен прилив в Канада. На всеки 12 часа водата приижда и се отдръпва така, че река Уск е един ден празна, а един ден - придошла.

В хода на историята река Уск играе важна роля за събитията в Южен Уелс, а към днешна дата реката е фундамент в много местни приказки и легенди. Самите приливи са предпоставка в широкото устие от хилядолетия да има голямо пристанище. Търговията с плавателни средства по течението на река Уск се е развивала още през ранното средновековие. Доказателство за това идва от на останките на кораба Нюпорт, които бяха открити през юли 2002 година.

Корабът датира от около 1465 година и е доказателство за важността на Уск като важен воден маршрут в миналото. Историческият мост над Уск при Нюпорт, известен като Транспортния мост Нюпорт, който е изграден около построена през 1906 г., се счита за най-дълго оцелялото подобно съоръжение в цял свят. Цялото течение на река Уск е обявено за място със специален научен интерес.

По цялото си течение Уск предлага изключително интересни и живописни картини на разнообразни местообитания – могат да се видят лагуни, блата, пасища гори и т.н. Флорта и фауната по течението на Уск са изключително многообразни. Реката е известна отдавна с богатия си улов на пъстърва и сьомга, но в нея живеят и различни други видове риба. Популацията на сьомга в Уск е с особен акцент – тук все още могат да се уловят огромни 14-килограмови екземпляри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
И.Румлова
И.Румлова
18.09.2012 02:05
Живея в Нюпорт и минавам през Транспортният мост всеки ден.Не знаех,че е ''най-дългото подобно оцеляло съоръжение в цял свят'' и интересно за реката, наистина тези приливи и отливи са невероятни. Случвало се е сутрин да е отлив, а следобяд прилив...:-) А като чета и за нейната история и още по-интересно ми става.
Благодаря за инфото :-))
0
0