Шилтхорн

01.10.2011
Шилтхорн, Айгер, Мьонх и Юнгфрау

Красотата на Швейцарските Алпи не се изчерпва само с величествените върхове Юнгфрау, Айгер и Мьонх. Ако сте в района на приказната долина Лаутербрунен (Lauterbrunnen) на швейцарската област Интерлакен, няма как да пропуснете приказно красивата планина Шилтхорн. Ако имате късмет денят да е спокоен и ясен, гледката към Шилтхорн е повече от невероятна.

Красивият Шилтхорн се извисява в Бернските Алпи (Bernese Alps), кантона Берн в Швейцария, над туристическото градче Мюрен (Mürren), разположено при 1650 метра над морското равнище. Планинското селце е популярна дестинация за отдих с множество възможности за почивка – има отлични условия за каране на ски, като е изходен пункт и за покоряването на Айгер, Юнгфрау или Мьонх. Съвсем наблизо са и останалите популярни швейцарски курорти Венген (Wengen), Исенфлух (Isenfluh), Гимелвалд (Gimmelwald), Щехелберг (Stechelberg) и Лаутербрунен (Lauterbrunnen).

Самият Шилтхорн достига 2 970 метра височина. Панорамата от височината на планината обхваща освен популярната тройка върхове, още Титлис (Titlis), достигащ 3238 метра височина на границата между Берн и Обвалден (Obwalden), планината Юра (Jura), която е малка планинска верига северно от Алпите, разделяща реките Рейн и Рона. Погледът от Шилтхорн достига дори до величествения Мон Блан с неговите 4695 метра височина, отстоящ на 110 км по права линия.

За да стигнете до върха на Шилтхорн от долината трябва да вземете поредица от въжени лифтове. Лифтовете започват от Щехелберг, към Гимервалд и най-накрая Мюрен. От тук се взема друг кабинков лифт до Бирг (Birg), което е последната смяна преди да се достигне Шилтхорн. Това е най-дългият от всички въжени преходи. За да се разнообразите, може да вземете и панорамната железница от Грютшалп (Grütschalp) до Мюрен и след това финалния лифт до Шилтхорн. По време на пътуването до върха туристите преминават през малкото езеро Граузеели (Grauseeli).

По-трудният вариант да изкачите Шилтхорн е пешеходният преход от Гимервалд. Изградени са няколко малки туристически маршрута, които са добре маркирани. Преходът до върха отнема около 5 часа, ако сте опитен турист. На Шилтхорн се намира и популярният панорамен ресторант с въртяща се платформа Пиц Глория (Piz Gloria), където са заснети част от сцените на една от сериите за Джеймс Бонд. Платформата на ресторанта се завърта на 360 градуса за около 55 минути.

Шилтхорн е и мястото на най-старото ски състезание в света. През далечната 1928 година връх Шилтхорн се превръща в начална точка на най-дългото ски спускане по хълмове в световен план, известно с името Инферно (Inferno), което се провежда и до днес. По време на спускането се преминават около 2 200 метра, а състезанието завършва при Хотел Шутцен (Hotel Schützen) в Лаутербрунен.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини