Кратерът Даймънд Хед

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Кратерът Даймънд Хед

Хавайските острови са вулканичен архипелаг. Днес вулканът отдавна е неактивен, а за него напомня единствено калдерата Даймънд Хед (Diamond Head), в подножието на която се намира столицата Хонолулу. Диамантената глава е удивителна гледка, която очертава фона на световно известния сърфистки плаж Уайкики, в чиято източна част стои огромното вулканично образувание. Даймънд Хед се е образувал в югоизточната част на хавайския остров Оаху (Oʻahu), а днес се счита за една от емблемите на Хавай.

Местните жители наричат Даймънд Хед Ле Ахи (Le Ahi), което в буквален превод означава „перка на риба тон”, защото силуета на калдерата напомня нейната форма. Името Даймънд Хед е дадено от мореплавателите в началото на 19 век. Приближавайки хавайския бряг, но все пак от далечно разстояние те видели блещукането на вулканичните кристали калцит и решили, че по кратера трябва да има диаманти. Днес сред най-големите атракции в града е изкачването на този спящия вулкан , чиято височина достига 231 метра, но от височината на върха му може да се обхване обстойна панорама на хавайските красоти.

Кратерът се е формирал преди около 300 хиляди години и е изчезнал някъде преди 150 000 години и според геолози няма шанс да изригне отново. В началото на 1900 г Даймънд Хед се е използвал като военна наблюдателница и една от най-големите тукашни крепости Фрот Ругер (Fort Ruger) е била построена в кратера. Около 1910 година тука е построен и подземен комплекс от тунели и галерии на 4 нива. От 1968 година той е обявен за Природна забележителност на Хавайските острови.

Докато част от него служи като платформа за антени, използвани от американското правителство и е затворена за обществеността, близостта на кратера до Хонолулу и по-специално неповторимия Уайкики и неговия плаж и хотели прави останалата част от Даймънд Хед популярна дестинация. Разходката до ръба на кратера е на разстояние малко повече от километър. От Уайкики има автобусчета, които отвеждат посетителите до Туристическия център Даймънд Хед.

Целият кратер Даймънд Хед обхваща 475 дка включително и кратерните стени. Пътеката до върха на кратера е направена около 1908 година като част от военния комплекс. Преминаването й отнема около 2 часа стръмно и напрегнато изкачване и затова на туристите се препоръчва да си носят вода и фенери.

По време на изкачването трябва да се преодолеят две серии от стъпала – първите са около 74, а втората част ще ви накара да се поизпотите доста, докато минете 99-те стъпала. Следващата част от изкачването на Даймънд Хед е малък тунел, където е задължително да си носите фенерче, последван от неголяма вита стълба с още 30 стъпала.

Даймънд Хед кратер

Общият брой на стъпалата до върха на Даймънд Хед е 175 броя, но цялото усилие си струва, когато достигнете повърхността му, отрупана със зеленина и от която се вижда като на длан Тихия океан и южния бряг на Хонолулу. Добре е да знаете, че последното изкачване към върха е в 4:30 ч. Любопитен факт е, че Даймънд Хед е всъщност черната планина от популярния сериал „Lost”, който е изцяло заснет на остров Оаху.

Ако решите да изкачвате Диамантената глава в събота е добре да спрете пътьом на ежеседмичния пазар на общността Капиолани (Kapiolani Community College Farmer's Market ), където най-големите фермери на острова предлагат своята продукция. Пазарът е до Монсерат Авеню (Monsarrat Avenue), по която има доста ресторанти и заведения за хапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати