Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Национален монумент Окмълги

Национален монумент Окмълги

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален монумент Окмълги

Националният монумент Окмълги (Ocmulgee National Monument) е исторически и археологически паметник на коренните култури на югоизточните САЩ. В него влизат и изкуствено създадени хълмове от времето на мисисипската култура, създадени преди повече от хиляда години. Сред тях са Великия храм (Great Temple) и редица други церемониални хълмове, сред които и погребален хълм, както и отбранителни насипи. Тези изкуствено създадени хълмове показват невероятното изкуство на хората от мисисипската култура, които са владеели специални инженерни техники.

Националният монумент Окмълги е разположен на изток от град Мейкън (Macon) в щата Джорджия. На това място са обитавали хора повече от десет хиляди години. Националният монумент Окмълги пресдставлява парк с площ 2.84 километра, който е разположен на източния бряг на река Окмълги (Ocmulgee river).

Много различни праисторически култури са обитавали мястото, което е известно като Платото на Мейкън на Линията на падането (Macon Plateau at the Fall Line), където хълмовете на Пиедмонт (Piedmont) се срещат с Атлантик Коустъл Плейн (Atlantic Coastal Plain).

Националният монумент Окмълги включва също така хълмовете Ламар (Lamar Mounds), които се намират на около три километра разстояние от Мейкън. Достъпът за туристи, които искат да разгледат хълма Ламар, е ограничен. Националният монумент Окмълги е отворен за посетители всеки ден, освен на Коледа и на Нова година.

Тук е разположен център за посетители, където туристи от цял свят идват, за да видят археологическия музей на местните индиански култури. В парка има няколко алеи за разходка, които предоставят страхотна гледка. До центъра за посетители има реконструирана индианска землянка.

Преди около десет хиляди години в долината на река Окмълги са живеели примитивни ловци, които са обитавали това място непосредствено преди появата на европейците. През 900 до 1150 година на това място е имало общество, което е създало йерархична социална структура и в него са преобладавали много добри земеделци. Те са построили малко градче, което се е състояло от правоъгълни дървени постройки, направени от изправени вертилаклно високи дървени колове, създали големи пирамидални храмови хълмове и естествено, погребален хълм.

Кръглите индиански землянки са изпълнявали ролята на помещения за провеждане на събрания и специални церемонии. По това време хората в това място са се занимавали с производство на съдове, грижели се за растения като царевица, боб, тиквички и други растителни видове, които засаждали близо до реката, където земята е изключително плодородна.

След като големият церемониален център е западнал по неизвестни причини, в неговите покрайнини са възникнали нови селища от късната мисисипска култура – така наречената култура Ламар (Lamar culture). Точно тези хора е срещнал през 1540 година пътешественикът Ернандо де Сото (Hernando De Soto). Ернандо де Сото описва в хрониките си хората от културата Ламар, които са преки наследници на чероките (Cherokee), ючите (Yuchi) и други югоизночни племена.

Оттогава внушителните хълмове предизвиквали учудването и възхищението на пътешествениците. В началото на двадесети век в Окмълги били проведени редица реставрационни работи, които довели до съвременния вид на националния паметник. През 1936 година президентът Франклин Рузвелт (Franklin Roosevelt) подписва прокламация за основаването на Националния монумент Окмълги, като задължава службата за Национални паркове (National Park Service) да се грижи и да пази земята, известна като Старите полета Окмълги (Old Ocmulgee Fields).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати