Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Национален монумент Банделиер

Национален монумент Банделиер

Нина 2Нина 2
Новак
748
Скални жилища в Банделиер

Националният монумент Банделиер (Bandelier National Monument) е разположен на площ от тридесет и три хиляди акра. Той се намира близо до град Лос Аламо (Los Alamo) в щата Ню Мексико (New Mexico). Националният монумент Банделиер е кръстен на името на известния шведски антрополог Адолф Банделиер (Adolph Bandelier), който изучавал културите, обитавали този район и е допринесъл значително за изучаването на историята на този регион. Националният монумент Банделиер получава статут на национален паметник на 11 февруари 1916 година.

Това място е било обитавано от хора повече от десет хиляди години. Най-ранните обитатели на този район са били ловци, както и хора, които са събирали растения, за да се прехранват. През 1550 година древните индианци пуебло били принудени да намерят нови земи, където да се заселят заради намаляващите ресурси. Така Сан Фелипе Санта Клара и Санто Доминго (San Felipe, Santa Clara and Santo Domingo) се превърнали в нов дом за индианците. През осемнадесети век испанците навлязли в каньона Фрихолес и по-късно довели Адолф Банделиер в този район.

Основната забележителност на Националния монумент Банделиер е каньонът Фрихолес, където се намират руините на няколко сгради на древните индианци пуебло (Pueblo). На територията на монумента се намират и други праисторически индиански жилища, както и място, което е служело за школа по грънчарско майсторство на индианците пуебло. Тук има също така церемониални съоръжения, както и редица скални рисунки.

Жилищата на древните индианци са направени от камък върху каменни площадки върху скалите, или пък представляват разширени и пригодени за живеене пещери. Част от жилищата на древните индианци пуебло са известни като Дългата Къща (Long House) и са построени на северната част на каньона – древните индианци са издълбали стотици такива помещения, които приличат на стаи. За достъп до жилищата на древните индианци е построена тераса с дължина около два километра, която започва до центъра за посетители. Много от жилищата на древните индианци пуебло са с ограничен достъп.

На територията на Националния монумент Банделиер е разположена и Церемониалната пещера (The Ceremonial Cave). Тя се намира на сравнително близко разстояние от центъра за посетители. Церемониалната пещера на практика представлява дупка в скала, в която древните индианци пуебло са направили специална церемониална стая за срещи и по-важни церемонии.

Руините на Банделиер

Церемониалната пещера е била реконструирана, за да може туристите да я разгледат, но това може да бъде направено само посредством гледане през малък отвор в покрива на самата пещера. До Церемониалната пещера може да стигне само ентусиазиран турист, тъй като трябва да изкачи четири доста стръмни стълби с обща дължина сто и четиридесет стъпки.

Каньонът Фрихолес е любимо място за катерачи и туристи от цял свят, тук дори има специално трасе за изкачване.

Националният монумент Банделиер се намира на склоновете на планините Хемес (Jemez Mountains). Теренът е пресечен от редица каньони, които са били създадени преди повече от едини милион години посредством масивни вулканични изригвания.

Затова голяма част от района е покрита с вулканична пепел. Това са остатъци от изригването на мощния вулкан Валес Калдера (Valles Caldera) преди повече от един милион години.

На територията на Националния монумент Банделиер се намират голямо количество диви животни и различни интересни видове птици и насекоми. Тук е рай за гущери, пеперуди, катерици и елени. Срещат се и много змии, сред които и гърмяща змия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати