Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Национален монумент Упатки

Национален монумент Упатки

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален монумент Упатки

Националният монумент Упатки (Wupatki national monument) се намира близо до град Флагстаф, Аризона (Flagstaff, Arizona). Монументът е основан през 1924 година от президента Калвин Кулидж (Calvin Coolidge), за да бъде съхранено това исторически и археологически ценно място, което е оставило трайна следа в американската история.

Границите на монумента са се разширявали няколко пъти и към днешна дата той се разпростира на площ, която възлиза на над тридесет и пет хиляди акра. Националният монумент Упатки представлява многобройни руини на индианската цивилизация анасази (anasazi), древните пуебло (pueblo). Името на паметника на езика на индианците навахо (Navajo) е Анасази Бикин (Anasazi Bikin) и буквално се превежда като „домът на враговете”. Оттам е произлязло и името на индианците анасази, които са смятани за врагове от индианците навахо.

Многобройните селища, чиито руини се намират в различните части на националния монумент, са били изградени от древните пуебло – индианци от племената синагуа (sinagua), кайента анасази (kayenta anasazi) и кохонина (kohonina). Притокът на население към това място започнал малко след изригването на кратера Сънсет (Sunset crater) през единадесети век, който покрил цялата долина с вулканична пепел, което се случило през 1100-тната година. Това направило почвата в долината плодородна, което привлякло хора, които искали да засаждат тук посевите си.

Освен това вулканичната пепел повишила способността на почвата да задържа повече влага, което още повече повишило добивите от земеделските култури и направило възможно пребиваването на повече хора в тази местност.

През дванадесети век в тази местност пристигнали над две хиляди човека. Те преживявали най-вече със земеделие, като отглеждали предимно тикви и царевица. Жилищата, от които са се запазили днес само стените, са били направени от плоски червени камъни, които били споени с варовиков разтвор.

Всяко селище представлявало цяла сграда, която се състояла от стаи, като понякога броят на стаите надхвърлял сто. Най-интересното е, че индианците пуебло изградили стадион за игра с топка. Играта с топка била въведена по тези места, след като била заимствана от Централна Америка и от културата хохокам (hohokam). Стадионът в Упатки е най-северният стадион, изграден за играене на игри с топка.

Национален монумент Упатки в Аризона

Смята се, че през 1182 година не повече от сто човека са обитавали Упатки Пуебло (Wupatki Pueblo), най-голямата сграда на петдесет мили разстояние от всяка друга. Население от няколко хиляди души живеело в района на Упатки на около един ден път.

Според много археолози жителите на местността Упатки изпълнявали не само функцията на земеделци, но също така били и духовни пазачи. Легендите за Упатки се разпространявали сред различните индиански племена.

Членовете на различните индиански кланове като клана на пясъка, на гърмящата змия, на гущера, на водата и на снега се връщали многократно в Упатки, за да се опитат да разберат повече подробности от историята на собствения си клан.

Руините на древните пуебло са защитени от федералния закон и тяхното разрушаване е забранено. Затова посетителите на националния монумент Упатки трябва да вървят така, че да са далече от стените, за да се избегне тяхното разрушаване. На територията на националния монумент Упатки има не само древни руини, но също така и много растения и животни, които не трябва да страдат от посещенията на туристите. От посетителския център има туристическа пътека, по която туристите се придвижват без помощта на екскурзовод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати