Муратово Езеро

12.10.2011
Муратово Езеро в Пирин

Най-голямото богатство на Пирин са неговите красиви езера. Те са сто осемдесет и шест и са се образували в резултат на разтопяване на ледници. Те са разположени в различни по големина циркуси – вдлъбнатини между склоновете на планината.

В тях се е събирала разтопената от ледниците вода. Езерата в Пирин са дълбоки, с бистра чиста вода, която е много студена заради високото надморско ниво.

Пирин и Муратовото Езеро

Бъндеришките езера са голяма езерна група в Централен Северен Пирин. Тези езера са разположени в Бъндеришкия циркус и дават началото на река Бъндерица. Те са образувани върху гранитна основа с обща площ сто двадесет и шест декара.

Бъндеришките езера са шестнадесет на брой, като пет от тях имат свои имена. Край красивите Бъндеришки езера минават туристически пътеки – към хижа Синаница и към хижа Демяница.

Муратовото езеро е известно също така като Овинато езеро, а понякога се нарича и Хвойнато езеро. То се намира под Муратов връх върху тераса. Над Муратово езеро има три малки езера.

Муратово Езеро

Муратово езеро се намира на 2230 метра надморска височина и заема площ от 12.3 декара. Муратово езеро е дълбоко 3.2 метра и има воден обем от 22 700 кубически метра. В Муратово езеро се влива поток, който се спуска между връх Хройнати и връх Муратов и образува два живописни полуострова. Срещу него се намира връх Тодорка.

В групата на Бъндеришките езера са включени също така и други известни езера, като едното от тях се нарича по същия начин като едноименното от Седемте рилски езера – носи името Окото. Другото име, с което е известно, е Равнашкото езеро. То е най-ниското езеро от Бъндеришките езера, намира се на 2062 метра надморска височина.

Наречено е Окото заради кръглата му форма. То е с размери шестдесет и пет на петдесет и седем метра и се простира на площ от 2, 6 декара. То е сравнително дълбоко за размерите си – дълбочината в най-дълбоката му точка е 5, 4 метра.

Муратово Езеро в национален парк Пирин

Водният му обем се измерва в 6600 кубически метра. Редовно в него се спускат лавини, които влачат със себе си различни видове наноси.

Друго езеро от групата на Бъндеришките езера е Жабешкото, което е най-високо от групата езера. Разположено е под южния склон на връх Малка Тодорка и се намира на 2322 надморска височина.

Жабешкото езеро се простира на 5.6 декара, а в най-дълбоката си точка достига дълбочина от два метра. То е дълго – шестдесет и три на сто тридесет и осем метра. Водата в него е по-топла в сравнение с останалите езера от групата, заради което в него живеят много попови лъжички.

От бреговете на Жабешкото езеро се разкрива красива панорама към Муратов връх.

Друго известно езеро от групата на Бъндеришките езера е Дългото езеро, което се намира на 2310 метра надморска височина. То е дълго 459 метра и е широко 150 метра, като заема площ от четиридесет и пет декара и половина. Дълбоко е десет метра.

Друго Бъндеришко езеро, което има сходно име с едно от Седемте рилски езера, е Рибното езеро. То се намира на височина от 2190 метра. Името си дължи на голямото количество риба, която живее в него. Езерото е дълбоко 12.2 метра.

4.2
Общо гласували: 13
5 5
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати