Река Нишава

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Нишава

Река Нишава е река, която тече, през България и през Сърбия. Тя е приток на река Южна Морава, известна още като Българска Морава.

Река Нишава извира от връх Ком в Стара планина. След извора, в най-горното течение на реката, тя е известна като Гинска Река. Преди години се е смятало, че река Нишава получава началото си от драгоманската река Йежевица. Нишава тече покрай село Гинци, а след това тече през Годечката котловина.

Тя преминава и покрай село Разбоище. До реката минава разбоишкия манастир Въведение Богородично, който е сред малкото скални манастири у нас. Той е разположен точно в дефилето на реката. Обитателите на манастира използват реката за нуждите си, тъй като в манастира няма прокаран водопровод.

Река Нишава в Стара Планина

След село Разбоище река Нишава образува красив пролом, който се намира точно преди село Калотина. След Калотина Нишава пресича българо-сръбската граница и минава през Царибродско поле, както и през Пиротско поле. В река Нишава се влива река Темска. Реката е образувала красивата Сичевска клисура.

В Сърбия реката минава през градовете Пирот, Цариброд, Нишка баня, Бела паланка и Ниш. Смята се, че името на реката е дадено заради това, че тя свършва при Ниш.

Дължината на река Нишава на територията на България е четиридесет километра. Дължината на реката в Сърбия е сто петдесет и един километра. Реката е много красива, край нея през лятото се събират огромни водни кончета, които са една от атракциите на района за туристите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
43
34
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати