Пустинята Сахара

09.11.2012
Сахара

Пустинята Сахара (Sahara) е една от най-големите пустини в света. Сахара се простира през по-голямата част от Северна Африка, като покрива площ от 9 милиона квадратни километра. На практика пустинята Сахара заема тридесет процента от целия африкански континент.

Пустинята Сахара е най-топлото място в света с летни температури, които често надвишават 57 градуса по Целзий. В пустинята всяка година вали проливен дъжд и има мощни пясъчни бури, които вдигат пясъка на 1000 метра височина и преместват цели дюни.

Полезните изкопаеми в пустинята Сахара са нефт и газ, тук има железни и медни руди. Освен това има и находища на злато, а също така волфрам и уран. Климатът в основната част на пустинята Сахара е ярко изразен пустинен климат, тропически, сух и горещ, а на север – субтропически. Този климат се формира под въздействието на североизточния пасат, който властва над по-голямата част от пустинята в продължение на цялата година.

Този климат съществува в пустинята Сахара вече около десет хиляди години. През ледниковия период климатът на пустинята е бил доста по-влажен, което е давало възможност на местното население да се прехранва не само със скотовъдство, а със земеделие, лов и риболов, за което свидетелстват рисунки върху скали, останали от праисторически времена. Днес в пустинята Сахара има огромен дефицит на влажност.

Керван в Сахар

За по-голямата част от пустинята е характерна обилната сутрешна роса, която се появява от кондензация благодарение на ниските нощни температури. В централните планински масиви на Сахара през нощта са били регистрирани понякога температури от 18 градуса под нулата. По време на честите пясъчни бури, които връхлитат пустинята всеки ден, скоростта на вятъра нараства от 3 до 50 километра в секунда.

Реката, с която е известна пустинята Сахара, е Нил (Nile). В крайните райони на пустинята и в централните планински масиви са се съхранили малки езера, които са частично заблатени. Пустинята Сахара има изобилие от големи басейни с подземни води.

Тяхното използвана осигурява нормалния живот в оазисите, които са разположени в ниското, където може да се създаде система от кладенци. Най-богата на подземни води е северната част на пустинята Сахара. В южната част на пустинята подземните води са по-малко и се намират на по-голяма дълбочина.

За по-голямата част от пустинята Сахара са характерни примитивните почви на тропическите пустини и полупустини. Растителността в пустинята включва много средиземноморски елементи. Богати на растителност са най-вече планинските райони, където има много ендемични растения.

Оазис в Сахара

В резултат на унищожението на растителността от хора и животни подвижните пясъци навлизат постепенно в оазисите. Затова на много места в пустинята е започнало изграждането на зелени стени, които се създават от новопосадени растения. В оазисите на пустинята Сахара се отглеждат смокини, фурми, маслини и цитрусови дървета.

Животинският свят в пустинята Сахара е представен от хиляди видове животни, като голяма част от тях са безгръбначни. Бозайниците са представени само с 60 вида, сред които са няколко вида газели, един вид маймуна, чакал, гепард, хиена, различни видове гризачи. Затова пък навсякъде е пълно със змии и гущери. В някои неголеми водоеми обитават дребни видове крокодили. Повечето животни в Сахара са активни през нощта, когато температурите спадат.

Населението на пустинята Сахара се състои от над 3 милиона души. Традиционният начин на прехранване в пустинята е животновъдство, събиране на диворастящи плодове и растения, а в оазисите – земеделие.

3.7
Общо гласували: 18
5 3
4 9
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати