Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Големия Канал във Венеция

Големия Канал във Венеция

Нина 2Нина 2
Новак
748
Големия Канал във Венеция през нощта

Големият Канал (Grand Canal) е една от най-големите забележителности на Венеция (Venice). Той се извива във формата на буквата S, тъй като се смята, че следва формата на много древна река. Големият канал се простира от басейна на Сан Марко (Saint Mark) до лагуна в близост до гара Санта Лучия (Santa Lucia).

Големият канал е дълбок около пет метра. Големият канал е дълъг 3800 метра и е широк на места 30, на места до 90 метра. Около Големия канал има много старинни сгради. Някои от тях са построени през осемнадесети век, други – между тринадесети и седемнадесети век.

Голяма част от тези сгради са били построени специално за богатите фамилии на Венеция. Повечето от тях успели да забогатеят, тъй като се занимавали с търговия в проспериращото пристанище на Венеция.

Най-старите сгради се отличават с византийски (Byzantine) архитектурни орнаменти. Сградите от петнадесети век са с готически елементи. Такъв е дворецът Ка д’Оро (Ca d'Oro), което буквално се превежда като Къщата на златото.

Големия Канал във Венеция

Дворецът бил украсен с истинска позлата и привличал погледите на посетителите на града. След като сменил много собственици, днес този дворец изпълнява функциите на музей.

През петнадесети век сградите се правят с по-източени колони и се украсяват с много арки. Сградите, построени през шестнадесети век покрай Големия канал, се отличават с ренесансовите си елементи, както и с класически орнаменти.

Такива са дворецът Дарио (Dario) и дворецът Гримани (Grimani). Дворецът Дарио се смятал за зловеща сграда, повечето му собственици завършили живота си със самоубийство.

Сградите от седемнадесети век са предимно барокови. По това време е построена църквата Света Мария от Назарет (Santa Maria di Nazareth). През 1681 година била построена и църквата Света Мария Изцеляваща (Santa Maria della Salute), която била издигната в чест на Богородица, която спасила града от чумна епидемия.

Гондоли по Големия канал във Венеция

Каналът е пълен с лодки, с прочутите гондоли (gondolas), както и с водни таксита, известни като вапорети (vaporetti). Три са мостовете, които пресичат Големия канал – това самостът Риалто (Rialto), Понте дели Скалци (Ponte Degli Scalzi), както и Понте дел Академия (Ponte dell'Accademia).

Има и четвърти мост, който е по-модерен и нов – това е мостът Калатрава (Calatrava). Мостът Риалто е направен на едно от най-тесните места на канала и е създаден от камък, който е заменил дървените мостове, които многократно изгаряли и били подменяни.

През първия ден на септември стартира Историческата регата, която е традиция още от четиринадесети век. Освен че се организира регата, има и парад на лодки, които винаги се предвождат от декорирана лодка на име Серенисима (Serenissima).

Най-добрият начин да разгледате канала е да се разходите по него с водно такси - вапорето или с гондола. Гондолиерите и водачите на водните таксита са любезни и се изчакват, за да могат да се разминават без инциденти.

Максималната скорост на плавателните съдове по Големия канал е двадесет километра в час, тъй като по-високата скорост може да повреди основите на старинните дворци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати