Река Меконг

Река Меконг

Река Меконг е дванайстата по дължина река в света и се нарежда на десето място по отток. Тя се намира в Югоизточна Азия, на полуостров Индокитай. Реката извира от планината Тангла в Тибет, минава през китайските провинции Юнан и Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа и достига до Виетнам. Тук река Меконг образува огромна делта, която с течение на времето все повече навлиза в морето.

Река Меконг тече по протежение на 2000 км през Лаос, очертавайки границите на Тайланд. Въпреки, че корабоплаването по тази река е затруднено поради променливите приливи, тук през цялата година могат да се движат кораби, което прави тази отсечка най-главната пътна артерия на страната.

Долината на Меконг, включваща и столицата на Лаос - Виентян, са сърцевината на държавата. Тук е концентрирана по-голяма част от населението.

Оказва се, че водните ресурси на река Меконг могат да се използват за получаването на енергия, която днес придобива все по-голямо икономическо значение.

Меконг

Реката предлага водни круизи и екскурзии по брега. Едни от най-големите забележителности са храмът "Ват Пхо, построен през 12 в. в Тайланд, водопадите на Пхапхенг в Лаос и 4000-те острова, намиращи се по долното течение на реката в близост до камбоджанската граница.

Виетнамците наричат река Меконг по два начина- "Куу Лонг", което означава "Деветте дракона" (заради деветте ръкава, на които се разделя реката) и "Дат Ноук", което означава "родина".

Виетнам е най-гъсто населената държава в азиатския Югоизток (73 000 000 души), като една пета от всички жители са се разположили по делтата на река Меконг.

Плодородната делта на река Меконг е толкова богата на хранителни вещества, че по този начин 40% от добивите на храни във Виетнам се получават от площ, представляваща само 10% от общата територия на държавата.

Течение на река Меконг

Делтата на река Меконг във Виетнам е и интересна туристическа цел. За да се опознае тази местност е за предпочитане да се наеме лодка, като по този маршрут човек ще може да посети овощните плантации, рибарниците и да опита от вкусните плодове, които се предлагат на плаващите по реката пазари.

В Меконг и неговите притоци има богато разнообразие на всякакъв вид риби, което е жизненоважно за населението.

Районът около реката и самата река са изключително важна част от транспортната система на Виетнам. Тук ежедневно малки и големи лодки пренасят ориз, захарна тръстика и плодове. Корабите тук са рядкост, тъй като реката разполага с доста прагове и водопади, което прави плаването на големи водни съдове тук изключително трудно.

Останалата част от този район, който не се занимава със земеделие, е пълна с приказни растения, диви животни и птици. Тук, където реката се влива в Южнокитайско море, се срещат пет вида делфини, включително и иравадския делфин.

Река Меконг е известна с това, че е дом на най-големите риби в света. Един от най-застрашените видове риба в Югоизточна Азия е сом, обитаващ водите на Меконг. Той може да достигне дължина от 3 метра и тегло до 300 кг. Днес тази страховита риба е в Червения списък на IUCN на застрашените видове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати