Pochivka.com»Статии и Новини»Курорти»Паралия Катерини

Паралия Катерини

Паралия Катерини

Паралия Катерини (наричан понякога Катерини Паралия, Катерини или само Паралия) е известно курортно селище в Гърция, разположено в Пиерийската равнина, между планината Олимп и Солунския залив. То е част от дем Катерини на област Западна Македония. Намира се на 6 км от брега на Егейско море.

Паралия Катерини е световно известна туристическа дестинация и атракция. До него лесно може да се стигне по автомагистралата Солун - Атина. Намира се на 6 километра от Катерини и на 70 километра от Солун.

Самият град Катерини не е на брега на морето, а доста по-навътре. "Паралия" в превод от гръцки означава "плаж", така че "Паралия Катерини" в превод е "Плажът на Катерини". Не трябва да се бърка самият град с курортното селище, намиращо се на самата плажна ивица на морето.

Паралия Катерини, наричана понякога Гръцката Ривиера е едно от най-красивите места за туризъм в нашата южна съседка - Гърция.

Плаж в Паралия Катерини

Пясъчната ивица на курорта е с дължина 3 км., а на крайморската алея са разположени много таверни, барове, хотели и магазини. Интересен е фактът, че заради руските туристи повечето магазини предлагат кожени якета и кожени палта, което контрастира с виждащите се наоколо палми, море, слънце и невероятни жеги през лятото.

Забележителности, намиращи се в непосредствена близост до Паралия Катерини:

- Древният град Дион от 5 в.пр.н.е., родното място на крал Филипос

-Венецианският замък Платамон

-Солун, наричан от гърците Тесалоники, в който се намират църквата Свети Димитър Солунски и Бялата кула

- Вергина, гробницата на Филип Македонски. Тя е открита от известния археолог проф. Манолис Андроникос, който я е търсил в течение на много години. Гробницата се смята за едно от най-грандиозните открития на Гърция за 20в.

Паралия Катерини през нощта

- Едеса, градът на водите, който разполага с уникални водопади. Българите го наричат Воден.

- Манастирите Метеора, построени през 11 в. от християнски монаси, търсещи скривалище от турците. Тези манастири се намират върху недостъпни скали и са в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство

- Градчето Литохоро познато като "града на боговете", в което се намира най-високия връх в Гърция

Паралия Катерини е изключително желана лятна туристическа дестинация с много оферти за почивка както от гръцките, така и от чуждестранните туристи за море в Гърция. Нощният живот тук е съсредоточен главно по крайбрежната улица, като по-известните клубове са Cocktail Bar La Rumba Cafe, Menta, Sofrano и др.

По-известните хотели в Паралия Катерини са:

- Golden Beach Hotel & Apartmens

- Rainbow Resort

- Mediterranean Princess

- Hotel San Antonio

- Central Hotel

- Mistral Hotel

- Hotel Avra

- Rea Hotel и др.

Според големината на стаята и според сезона, цените за петзвездните хотели варират в диапазона между 80-650 евро, за четиризвездните между 65-500 евро и за тризвездните между 40-150 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.9
50
43
30
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
МАРУСЯ ГЕОРГИЕВА
МАРУСЯ ГЕОРГИЕВА
15.02.2014 16:25
Снимката е от остров Миконос.Паралия е крайбрежие.Този ,който пише трябва поне веднъж да е ходил.Селището Дион носи името на Зевс /Диас/ и там са се намирали полигоните на войската на Филип и още много неточности....
5
0