Река Иртиш

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Иртиш

Река Иртиш (Irtysh) се намира в Русия (Russia) и в Китай (China). Тя минава и през Казахстан (Kazakhstan) и представлява приток на река Об (Ob). Въпреки че е само приток на Об, река Иртиш е по-дълга от река Об. Река Иртиш е с дължина 4248 километра. Река Иртиш заедно с река Об представляват най-дългата река в цяла Русия, тъй като дължината им е 5410 метра.

Река Иртиш извира в близост до границата на Китай, в планината Алтай (Altay). Река Иртиш е смятана за най-дългия приток в целия свят. Над 2000 километра от река Иртиш минават през Русия, 1700 километра са разпределени на територията на Казахстан и само 525 километра са на територията на Китай. В района на Китай река Иртиш преминава през сухи пустинни местности, рядко може да се види растителност.

След Китай река Иртиш преминава през Казахстан, където е известна с името Черен Иртиш. В този район реката също преминава през местности, които са полупустинни.

В Казахстан река Иртиш се влива в езерото Зайсан (Zaysan). Тъй като в езерото се вливат много реки, Иртиш излиза от него по-пълноводна. Общата площ на басейна на река Иртиш е 1643 квадратни километра. По течението на река Иртиш са разположени няколко водно-електро централи.

Иртиш

След като премине огромно разстояние, река Иртиш се влива в река Об, която е една от големите реки на Сибир (Siberia). Водите на река Иртиш се използват предимно за водоснабдяване, но също така и за напояване на земеделски земи.

По високите места, през които минава река Иртиш, тя се пълни с вода предимно от разтопен сняг. В останалата си част реката се пълни с вода благодарение на дъждове и на вода от земните пластове.

Река Иртиш е известна с меката си вода. В река Иртиш има голямо количество риба, като в нея живеят различни видове риби – есестрови, сьомгови, шаранови, има доста щуки и риба [треска].

Иртиш привлича много любители на риболова, тъй като е известен с огромните си щуки – по петнадесетина килограма едната. През топлите, а дори и през студените месеци по течението на реката има много рибари, които мечтаят да хванат някой по-едър екземпляр. Покрай реката живеят много водолюбиви птици – срещат се над сто вида.

В река Иртиш се вливат двадесет различни реки, сред които река Чар (Tchar), река Тобол (Tobol), река Тара (Tara) и река Уба (Uba). Покрай реката са разположени градове в Китай, Казахстан и Русия. Десният бряг на река Иртиш е доста стръмен, а левият изобилства от пясъчни плажове, които през топлите месеци привличат любители на слънчевите бани.

Покрай реката растат много тополи, срещат се и различни видове храсти. В района на река Иртиш живеят много диви прасета, срещат се също така кошути и в околностите гнездят много фазани.

По река Иртиш плават много параходи. Покрай реката има много природни забележителности, исторически и архитектурни паметници. Около река Иртиш са живеели хора преди хиляди години и по течението й са откривани интересни археологически находки. Някои от местата край реката, любими на археолозите, са с над десет метра дълбочина на пластовете с находки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати