Каса Мила

Каса Мила

Каса Мила е разположена на алея "Гарсия" в Барселона, Испания. Тя е един от многото архитектурни шедьоври на несравнимия испански архитект Антонио Гауди, придобил известност най-вече с работата си върху катедралата Саграда Фамилия, която така и не успява да завърши.

Тя представлява жилищен комплекс, чийто строеж е поръчан от заможното семейство на индустриалеца Пере Мила. Поръчителят й искал да живее в зрелищна къща, на пъпа на Барселона, а Гауди е бил най-талантливия архитект, способен да конструира такава.

Заради странният си вид тя често е наричана Ла Педрера, което в превод означава "Каменоломната". Строежът й стартира през 1906 г., когато започва да се оформя вълнообразната й сива каменна фасада и завършва през 1910 г., превръщайки се в един от най-добрите проекти на Гауди.

Каса Мила, барселона

На пръв поглед фасадата на Каса Мила прилича на грамада камък, върху която изпъкват терасите от ковано желязо, всяка от които са различни. На покрива й Гауди оформя просторен парк, приличащ на лабиринт с каменни статуи. Може би най-нестандартното му хрумване е, че в жилищният комплекс няма нито един прав ъгъл, което шокира тогавашните критици на придобиващият известност архитектурен стил ар нуво.

Въпреки откритият присмех от страна на тогавашните жители на Барселона, Гауди успява да довърши този амбициозен и новаторски проект, превръщайки го в истински шедьовър на съвременното изкуство. Интериорът на каса Мила също е изпълнен целият лично от него, включително цялостното обзавеждане, вратите, таваните, асансьорните кабини и стълбищните парапети.

Характерният почерк на великия архитект личи и в направата на фантастичните комини и вентилационните шахти. Направени с причудлива форма, комините на покрива на Каса Мила са толкова много на брой, че местните жители започват да ги наричат "танцуващи зли вещици".

Целият покрив напомня на странен лунен пейзаж, който е вдъхновен изцяло от природата - философия, залегнала здраво в творчеството на Гауди. Освен, че архитектът проектира и най-малките подробности в екстероира и интериора на къщата, на места дори изписва лично таваните.

Каса Мила Гауди

Разположената в центъра на Барселона, Каса Мила със своята вълниста фасада, изглеждаща като изрязана от пясъчник, е оставена в продължение на десетилетия на произвола на съдбата.

Стоманените й парапети, напомнящи гроздове с листа, огънатите й тавани и колоните с най-причудливи форми са подложени на разруха и единственото успокоение за гледащите разрушаващата се сграда минувачи, остава факта, че Гауди вече не е сред живите и не вижда каква съдба сполита неговото гениално творение.

Всичко това се променя през 1984 г., когато ЮНЕСКО включва амбициозният проект на архитекта в списъка на Световното културно наследство. Две години по-късно жилищната кооперация е закупена от една от най-големите испански банки Caixa de Catalunya и започва период на усилена реставрация. През 1996 г. след десетгодишен труд на реставраторите, следващи стриктно линията на Гауди, сградата отваря врати и се превръща в културен център.

Днес Каса Мила е сред основните културни забележителности и туристически атракции в града. Тя представлява истински паметник на архитектурата, завещана от Гауди за следващите поколения.

Със своята забележителна по конструкция постройка от тухли и каменни колони с външна пластична облицовка от множество каменни блокове, прикрепени към стената чрез железни скоби и без носещи стени, тя се превръща в едно от най-ярките произведения на създателят на модерния облик на Барселона- неповторимият Антонио Гауди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати