Река Йордан

Река Йордан

Река Йордан се намира в Западна Азия на територията на Израел и играе ролята на граница между Израел и Йордания. Реката започва от планина Ермон, минава през долина Йордан и се влива в Мъртво море. Дължината й е 252 км.

Освен че е основен източник за земеделието и селското стопанство на Израел, както и че е водите й са обект на непрекъснат конфликт между съседните страни, тя е особено ценена от целия Християнски свят, защото се смята, че Йоан Кръстител е кръщавал във водите й своите последователи. Според Библейските книги в река Йордан е кръщаван и Исус Христос.

Като основен източник на вода за Мъртво море, което е безоточно, водите на река Йордан остават в него, докато не се изпарят. Свещената река е свързана и с библейското Галилейско езеро. Тя се влива в него, оттича се и продължава на юг.

През последните 40 години количеството на водите на свещената река е намаляло значително заради отклоняването на големи водни ресурси за напоителни проекти на Израел и Йордания.

Не случайно избрано е мястото на река Йордан за покаяние и прошка на греховете. Тя е заобиколена от пустиня и се влива в Мъртво море, на дъното, на което са останките от двата града - Содом и Гомор. Реката е третото най-важно място в Светите земи за Християнския свят. Въпреки че се смята за юдейски и християнски символ, тя е от голямо значение и за исляма.

Макар и свещена, библейската река Йордан е територия, за която непрекъснато воюват Израел и Палестина. От склоновете на планината Хермон до пенестата кафява утайка при вливането й в Мъртво море цялата отсечка е регион, за който двете страни водят непрекъснат спор.

Река Йордан, Израел

Това е изключително сух район и водата винаги е била ценна, която я прави пореден източник на конфликти между израелци, палестинци и йорданци, които си съперничат за животворния ресурс на Йордан. Факт е обаче, че тази отсечка от река е прекалено замърсена. Долното течение на Йордан почти не съдържа чиста вода. То е смес от токсини и солена вода.

През последните 50 години река Йордан е изгубила над 90% от нормалния си дебит. При Галилейско море, Израелската национална водопроводна система отклонява пресните води на реката към градовете и фермите на Израел, а построените от Йордания и Сирия язовири взимат своя дял от притоците на реката.

Военните конфликти за река Йордан и притоците й са постоянни. Това е река, която снабдява милиони хора с вода за пиене, къпане и селскостопански дейности. От една страна Израел зависи от изворите на реката, които се намират извън границите на държавата- в Сирия и Ливан. Съседните страни обаче също искат да използват водните ресурси на Йордан, която е на територията на Израел. Така границата между войната и мира се оказва съвсем тънка.

През втората половина на 20 в. Сирия се опитва да отклони река Баниас, един от горните притоци на река Йордан на Голанските възвишения, което е последвано от израелските въздушни удари. Шестдневната война е предизвикана също заради арабските нападения срещу Националната водопроводна система на Израел.

През 2002 г. Израел заплашва да бомбардира земеделски помпени

станции на Хасбани - приток на Йордан, който се намира в Южен Ливан. Само времето може да покаже дали ще се намери мирно решение за този вечен конфликт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати