Река Йордан

12.06.2013
Река Йордан

Река Йордан се намира в Западна Азия на територията на Израел и играе ролята на граница между Израел и Йордания. Реката започва от планина Ермон, минава през долина Йордан и се влива в Мъртво море. Дължината й е 252 км.

Освен че е основен източник за земеделието и селското стопанство на Израел, както и че е водите й са обект на непрекъснат конфликт между съседните страни, тя е особено ценена от целия Християнски свят, защото се смята, че Йоан Кръстител е кръщавал във водите й своите последователи. Според Библейските книги в река Йордан е кръщаван и Исус Христос.

Като основен източник на вода за Мъртво море, което е безоточно, водите на река Йордан остават в него, докато не се изпарят. Свещената река е свързана и с библейското Галилейско езеро. Тя се влива в него, оттича се и продължава на юг.

През последните 40 години количеството на водите на свещената река е намаляло значително заради отклоняването на големи водни ресурси за напоителни проекти на Израел и Йордания.

Не случайно избрано е мястото на река Йордан за покаяние и прошка на греховете. Тя е заобиколена от пустиня и се влива в Мъртво море, на дъното, на което са останките от двата града - Содом и Гомор. Реката е третото най-важно място в Светите земи за Християнския свят. Въпреки че се смята за юдейски и християнски символ, тя е от голямо значение и за исляма.

Макар и свещена, библейската река Йордан е територия, за която непрекъснато воюват Израел и Палестина. От склоновете на планината Хермон до пенестата кафява утайка при вливането й в Мъртво море цялата отсечка е регион, за който двете страни водят непрекъснат спор.

Река Йордан, Израел

Това е изключително сух район и водата винаги е била ценна, която я прави пореден източник на конфликти между израелци, палестинци и йорданци, които си съперничат за животворния ресурс на Йордан. Факт е обаче, че тази отсечка от река е прекалено замърсена. Долното течение на Йордан почти не съдържа чиста вода. То е смес от токсини и солена вода.

През последните 50 години река Йордан е изгубила над 90% от нормалния си дебит. При Галилейско море, Израелската национална водопроводна система отклонява пресните води на реката към градовете и фермите на Израел, а построените от Йордания и Сирия язовири взимат своя дял от притоците на реката.

Военните конфликти за река Йордан и притоците й са постоянни. Това е река, която снабдява милиони хора с вода за пиене, къпане и селскостопански дейности. От една страна Израел зависи от изворите на реката, които се намират извън границите на държавата- в Сирия и Ливан. Съседните страни обаче също искат да използват водните ресурси на Йордан, която е на територията на Израел. Така границата между войната и мира се оказва съвсем тънка.

През втората половина на 20 в. Сирия се опитва да отклони река Баниас, един от горните притоци на река Йордан на Голанските възвишения, което е последвано от израелските въздушни удари. Шестдневната война е предизвикана също заради арабските нападения срещу Националната водопроводна система на Израел.

През 2002 г. Израел заплашва да бомбардира земеделски помпени

станции на Хасбани - приток на Йордан, който се намира в Южен Ливан. Само времето може да покаже дали ще се намери мирно решение за този вечен конфликт.

4.5
Общо гласували: 6
5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати