Река Тибър

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Тибър

Река Тибър (Tiber) се намира в Италия и е с дължина 405 километра. Тя извира от Апенините, от връх Фумайоло (Fumaiolo), и има много притоци. Реката взима началото си от два могъщи извора, разположени в близост един до друг, и известни като Ле Вене (Le Vene). На това място се издига мраморна колона с орел на върха и благодарствен надпис. Тя е издигната тук през тридесетте години на миналия век от Бенито Мусолини.

Река Тибър е известна като третата по дължина река на територията на страната. Река Тибър се влива в Тиренско море. При вливането си в Тиренско море реката образува делта, която се простира на площ от 250 квадратни километра. Според древна легенда в река Тибър са били хвърлени като бебета основателите на Рим Ромул (Romulus) и Рем (Remus), които били спасени от вълчица. Затова те основали Рим край реката.

Река Тибър

Река Тибър е известна като основната водна артерия на град Рим през вековете. Край реката се е зародила Великата Римска Империя. Навремето реката е била водната граница с етруските. В Древен Рим реката е имала важно значение за търговията и за транспорта на империята.

През пети век преди новата ера благодарение на стратегическото разположение на реката галерите са се движели нагоре по течението й на разстояния от по 100 километра. В днешно време обаче река Тибър вече е изгубила значението си на транспортен воден път.

Съвременните римляни са запазили интересна традиция, която датира от векове – в деня след Нова година се скача в реката. Малцина обаче са онези, които рискуват да направят това при ниските температури през зимата.

Река Тибър има своя воден бог – той се нарича Тиберин и на негово име е наречена реката. Според древна легенда Тиберин бил крал и се удавил в реката. Така реката, която преди е била известна като Албула (Albula), била преименувана на Тибър, за да се помни името на краля, загинал в нея.

А самият крал се превърнал в бог, който закриля реката и плаващите по нея. В продължение на векове е била следвана традицията престъпниците, които са били екзекутирани, да бъдат хвърляни в река Тибър.

Река Тибър е наричана на галено от местните русата река, тъй като придобива жълтеникав цвят през някои месеци от годината. В миналото реката е причинявала много наводнения, но след това е била обуздана от каменни стени.

Река Тибър привлича туристи, които посещават природния парк на Тибър, който се намира в долината на реката, в близост до езерото Алвиано (Alviano). В долината на реката, възникнала след строителството на масивен бент, е започнало отглеждането на лозя и маслинови дръвчета. На територията на парка на река Тибър се намират много малки селца, които са много интересни за туристите.

Река Тибър променя името си край Монтемолино. Там тя е известна с името Фуриозо (Furioso) заради пенливите си бурни води в този район. След това името й се сменя на Мъртвия Тибър, тъй като водата забавя течението си почти до състояние на езерни води. Край река Тибър расте бурна растителност, има много лаврови дървета и различни храсти.

Край реката живеят много птици, сред които голяма част са хищни – ястреби и соколи. Освен това се срещат много видове патици и чапли. В река Тибър има много различни видове риба, което привлича любителите на риболова край бреговете й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати