Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерите Крапина

Пещерите Крапина

Пещера Крапина

В близост до хърватския град Крапина (Krapina) се намират няколко пещери, които стават известни по света с откритите в тях кости на хора, живели преди около 120 000 години. Те са обявени за археологически обект и част от тях са отворени за посетители.

В пещерите Крапина са намерени множество кости на хора, живели преди хиляди години, включително и на неандерталци. След направени проучвания и анализи става ясно, че върху фосилизираното ребро от неандерталец, открито в пещерите, има следи от костен тумор.

Това дава нова насока на вижданията на биолозите и лекарите за болестта, защото досега се смяташе, че най-древните данни за такъв тумор са извлечени от останки от древни египтяни. За сравнение те са живели преди около 4000 години, а неандерталците преди около 120 000 години.

Много учени смятат, че ракът е болест на нашето съвремие. Откритието в археологическия обект в Крапина обаче показва нещо съвсем различно и категорично показва, че тази коварна болест датира от много далечни времена и няма нищо общо с фактори като замърсяване на въздуха и на природата. Това е най-древният тумор в човешки фосили, открит до днес.

Откритието в пещерите Крапина е наистина напредък за човечеството, защото следи от онкологичното заболяване се срещат крайно рядко в останки на нашите предци. Според някои изследователи и учени раковите заболявания прогресират в наши дни заради увеличението на средната продължителност на живот. Откритите вкаменелости и тези, които тепърва ще бъдат откривани ще покажат дали тази хипотеза е вярна или не и ще дадат нов старт на учените при изследването на тази коварна болест.

Тепърва предстоят да се направят множество проучвания, защото костите от неандерталеца, предизвикал интереса на целия свят, са само част от намерените артефакти. Досега са намерени близо около 900 древни човешки кости, които ще бъда подложени на изследвания и анализи, за да може да бъде извлечена пълна информация от тях.

Преди да бъде оповестена новината, че неандерталци, живели преди 120 000 години, са боледували от рак, който се среща и днес, малко хора са чували за Кравина и нейните пещери. Предполага се, че те ще започнат да се превръщат в една от най-желаните туристически дестинации в тази част на Хърватия, но това ще покаже бъдещето.

Можете да посетите музея, който разкрива откритите в пещерата предмети и артефакти. Има и градина, в която са показани възстановените тела на неандерталците и животните, които са ловували.

Оттук всъщност започва пътят към пещерите, които са отворени за гости и туристи. Имайте предвид, че той не е подходящ за малки деца и хора с двигателни проблеми. Ако времето е лошо той е изцяло затворен за посетители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати